Μετά από τεσσεράμισι χρόνια η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα. Το Βερολίνο θέλει να περάσει το μήνυμα ότι δικαιώθηκαν οι προσπάθειες για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών.«Πρόκειται για μια επίσκεψη σε μια φίλη χώρα και εταίρο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε χθες στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δίνοντας κατά αυτό τον τρόπο το στίγμα της επίσκεψης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα: Μετά από μια μακρά περίοδο έντασης οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν αποκατασταθεί. Αλλά βέβαια η καγκελάριος θα θελήσει να δείξει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι δικαιώθηκαν οι προσπάθειες που είχε καταβάλει προκειμένουν να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη –παρά την έντονη κριτική που δεχόταν κατά καιρούς.

Θετική εκτίμηση για τον Αλέξη Τσίπρα

Για το Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ένας αξιόπιστος συνομιλητής, κυρίως επειδή έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που προέκυπταν από τα μνημόνια σε ό,τι αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών μέτρων. Και όχι μόνο. Σε ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχολούν την ΕΕ, το προσφυγικό, ο έλληνας πρωθυπουργός αποδείχθηκε ένας από τους λίγους σταθερούς συμμάχους στο πλευρό της καγκελαρίου.

Ενόψει δε των ευρωεκλογών και της αναμενόμενης ανόδου λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην επόμενη ευρωβουλή το Βερολίνο προετοιμάζεται για τη διαμόρφωση ενός νέου μετώπου: από τη μια πλευρά οι αντιευρωπαϊκές και από την άλλη οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Σε αυτές κατατάσσει το Βερολίνο οπωσδήποτε και τον Αλέξη Τσίπρα. Μόλις πρόσφατα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο γερμανός πολιτικός της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ ανέπτυξε αυτή την εκτίμηση σε συνέντευξή του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Συμφωνία των Πρεσπών

Η δε πορεία της επικύρωσης της Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα των συνομιλιών της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα πρέπει να αναμένεται ότι με σαφή τρόπο η Άγκελα Μέρκελ θα τοποθετηθεί δημοσία υπέρ της συμφωνίας αποφεύγοντας όμως να εμπλακεί στις κομματικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα.

Σε περίπτωση που ερωτηθεί, η καγκελάριος θα διαψεύσει ότι υπήρξε συνδιαλλαγή, δηλαδή συμφωνία για το όνομα και ως αντίτιμο τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η γερμανική στήριξη προκύπτει από τη θεώρηση ότι η Ρωσία και η Κίνα θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την επιρροή τους στην ΠΓΔΜ σε περίπτωση που αυτή η χώρα δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης της στην ΕΕ. Προϋπόθεση για αυτήν την εξέλιξη είναι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα και το κλειδί είναι η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παναγιώτης Κουπαράνης (αποστολή στην Αθήνα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ