Κυπριακό ζήτημα και θέμα ΑΟΖ στις συνομιλίες Λευκωσίας

 

Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Τάσος Χριστοδουλίδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Τους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τους Έλληνες με τον Κυπριακό ελληνισμό τόνισε κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του 19-21 Φεβρουαρίου 2012 στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς  στις συναντήσεις του με την πολιτειακή, εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου.

Η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, συζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, με τον Κύπριο Πρόεδρο κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Μετά τη συνάντηση, που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο και κράτησε μία ώρα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική». Επίσης, δήλωσε, ότι «και η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στο θέμα του καθορισμού της δικής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ)».

Ο κ. Σαμαράς εστίασε στο φυσικό πλούτο του ελληνισμού, τόσο του ελλαδικού, όσο και του κυπριακού και για την κοινή στρατηγική που πρέπει να έχουν και οι δύο χώρες. Έστειλε μήνυμα πίστης και συμπαράταξης. «Πίστης στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού», όπως είπε και «συμπαράταξης στον κοινό αγώνα, στην κοινή προσπάθεια, τόσο για το κυπριακό πρόβλημα, όσο και για την επίτευξη μιας στρατηγικής εναρμονισμένης, συντονισμένης, λογικής σε βάθος χρόνου, για τα ζητήματα της ΑΟΖ», τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν και οι δύο λαοί ότι κρύβεται στο υποθαλάσσιο χώρο μας ένας πλούτος. Θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε, και να τον κεφαλαιοποιήσουμε υπέρ του ελληνισμού, του κυπριακού και του ελλαδικού».

Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ακολούθησε σύσκεψη του προέδρου της ΝΔ με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και κατόπιν συνάντηση με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αναστασιάδη με τον οποίο έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Σαμαράς είχε επίσης συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομο ΙΙ. Στη συνέχεια,  μετέβη στην Βουλή των Αντιπροσώπων όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και κατόπιν με τον Γεν. Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Το βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της ΝΔ επίσημο δείπνο.

Την Τρίτη ο  Πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς, που τον συνόδευαν οι βουλευτές κκ. Γ. Παναγιωτόπουλος και Στ. Καλαφάτης, ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης και ο διπλωματικός του σύμβουλος κ. Α. Ψυχάρης συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και την Γεν. Γραμματέα. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε στην Μαλούντα, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου  κατέθεσε στεφάνι, ενώ γεύμα προς τιμήν του  παρέθεσε ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συμεών Κεβεντζίδης, πριν επιστρέψει αεροπορικώς και πάλι στην Αθήνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ