Στη Λισαβόνα, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José-Manuel Barroso, του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο κ. Youssef Amrani και του Ύπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ για την Συμμαχία των Πολιτισμών, πρώην Προέδρου της Πορτογαλίας κ. Jorge Sampaio, αναγορεύτηκε «Επίτιμη Διδάκτωρ» του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Ρόδη Κράτσα. Η  τιμητική διάκριση αποτελεί επιστέγασμα των διαχρονικών και συστηματικών προσπαθειών που έχει καταβάλλει για την προώθηση των ευρωμεσογειακών σχέσεων σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η συμβολή της στην προώθηση ενός ενιαίου χώρου έρευνας, ανώτατης  εκπαίδευσης και αριστείας με στόχο την ειρήνη και ευημερία για τους λαούς από τις δύο όχθες.

Η κα Κράτσα, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρμόδια για τις ευρωμεσογειακές σχέσεις, μέσα από το θεσμικό της ρόλο αλλά και με ίδιες πρωτοβουλίες, στήριξε ενεργά και δυναμικά την ιδέα της δημιουργίας του δικτύου Πανεπιστημίων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ευρωμεσογειακής περιοχής ενώ προωθεί συστηματικά την ανάπτυξη του δικτύου και την εξάπλωση του σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό η κα Κράτσα στήριξε ιδιαιτέρα τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύγκλητο του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Για τη δράση της αυτή έχει ήδη τιμηθεί από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Η κα Κράτσα τόνισε στην ομιλία της ότι το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεσογειακές χώρες-εταίρους το πιο πολύτιμο κεφάλαιο και συγκριτικό τους πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση των οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων. Η συνεργασία για την αξιοποίησή του και την αναβάθμιση του θα προωθήσει την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ευρωμεσογειακής περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ