Την πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της Frontex, με τη στελέχωσή της με 10.000 μόνιμους συνοριοφύλακες μέχρι το 2020, εξετάζει σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.Στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι η επίτευξη μιας κοινής θέσης μεταξύ των κρατών μελών σε ορισμένες πτυχές του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), όπως τις διατάξεις που αφορούν της επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους αλλά και την συνεργασία με τρίτες χώρες στο μεταναστευτικό.

Η ενίσχυση του οργανισμού εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που προωθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που αποτελούν και τις βασικές πύλες εισόδου προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη.

Παραμένει το αδιέξοδο για το «Δουβλίνο»

Στο άλλο μεγάλο ζήτημα, που είναι η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο, το αδιέξοδο παραμένει, εξαιτίας της άρνησης των χωρών της ανατολικής Ευρώπης να αποδεχθούν την πρόταση της Κομισιόν η οποία προβλέπει την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης προς τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες προσφυγικές πιέσεις. Το βασικό πρόβλημα είναι η άρνηση χωρών όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, να παίρνουν υποχρεωτικά στο έδαφός τους ένα μέρος των προσφύγων από χώρες που πιέζονται.

Με δεδομένο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις το πιθανότερο σενάριο είναι η εγκατάλειψη της πρότασης της Κομισιόν και η αναζήτηση άλλων λύσεων που θα διασφαλίζουν την αλληλεγγύη προς κράτη μέλη της πρώτης γραμμής και παράλληλα θα εμποδίζουν τις δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας των διαφωνιών δεν λειτουργεί πλήρως στην πράξη ο κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος καθιστά υπεύθυνη για τη διαχείριση του υποψήφιου αιτούντα άσυλο τη χώρα από την οποία εισήλθε στην κοινοτική επικράτεια.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ