Στην 9η Ελληνογερμανική Συνδιάσκεψη Δήμων και Περιφερειών στο Έρντινγκ της Βαυαρίας το σύνθημα για ενίσχυση της συνεργασίας ήταν ξεκάθαρο. Στόχος η θεσμοποίηση και οι συνεργασίες σε νέους τομείς.Σε βαυαρικούς ρυθμούς η φετινή Ελληνογερμανική Συνέλευση. Έλληνες και Γερμανοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης βρέθηκαν για τρεις μέρες στο Έρντινγκ αναζητώντας λύσεις στα κοινά τους προβλήματα. Πέρα από τα κλασικά ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων και ενέργειας που συζητήθηκαν αρκετά στις προηγούμενες διασκέψεις τα σύγχρονα θέματα τη ψηφιοποίησης, της κλιματικής αλλαγής και του εναλλακτικού τουρισμού μπαίνουν στο προσκήνιο.

Προς την πορεία θεσμοθέτησης

«Στοχεύουμε σε δομημένες συνεργασίες και σε ενδυνάμωση των εμπορικών συνεργασιών που οδηγούν σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle o εντεταλμένος της καγκελαρίου για την Eλληνογερμανική Συνέλευση Νόρμπερτ Μπάρτλε. Σε ένα πλαίσιο θεσμικής αναδιοργάνωσης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης δημιουργήθηκαν τρία γραφεία συντονιστών στη Γερμανία για καλύτερη σύνδεση με την τοπική αυτοδιοίκηση και από ελληνικής πλευράς δημιουργείται ένα νέο γραφείο στην Αθήνα, το οποίο θα λειτουργεί υπό τη σκέπη του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου. «Αναζητούμε από νομικής πλευράς τον τρόπο να αποτελέσει η Ελληνογερμανική Συνέλευση συστατικό στοιχείο τη γερμανικής κυβέρνησης και ένα έχει ένα θεσμικό χαρακτήρα, απεξαρτημένη από την έννοια του εντεταλμένου που είναι έως τώρα», ανέφερε ο κ. Μπάρτλε, περιμένοντας οι θεσμικές αλλαγές να επιτευχθούν μέχρι την επόμενη Ελληνογερμανική Συνέλευση στην Αθήνα.

Νέο αίμα δίπλα στις υπάρχουσες συνεργασίες

Ανάμεσα στις σχεδόν τριακόσιες συμμετοχές της φετινής συνδιάσκεψης, πολλοί νεοεκλεγέντες δήμαρχοι από ελληνικής πλευράς. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να συστήσω το δήμο μου και ήδη να ξεκινήσω συνεργασία με τους Δήμους Χάσλαχ και Χόφστετεν στους τομείς του αγροτουρισμού και αγροτικών προϊόντων», λέει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, συνεχίζοντας: «Από τις επισκέψεις μας στην περιοχή του Έρντινγκ είδα πολλές ομοιότητες στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων. Αυτό που μας λείπει είναι η εξωστρέφεια για να μπορέσει αυτό να γίνει τουριστικό προϊόν. Από γερμανικής πλευράς η συμμετοχή στη συνδιάσκεψη δεν ήταν και τόσο μεγάλη, όμως μερικοί επιμένουν να στηρίζουν την προσπάθεια, όπως ο πρώην Δήμαρχος του Γκραάφενμπεργκ Χόλγκερ Ντέμπεκ. «Η συνεργασία μου με τους Δήμους Θάσου και Σαμοθράκης ήταν εξαιρετική στα πεδία της αναδάσωσης και της φροντίδας ατόμων με κινητικά προβλήματα. Αυτό θα συνεχιστεί και με τους νέους δημάρχους στους τομείς της ανακύκλωσης και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γεωθερμία και ιαματικές πηγές

«Είναι μια δημοτική συνεργασία που έχει πλέον κέρδος έπειτα από 20 χρόνια αλλά και μια οικολογική μορφή ενέργειας», αναφέρει Μίκαελ Περτσλ Διευθυντής του Φορέα Ειδικού Σκοπού Γεωθερμίας του Έρντινγκ. Από τύχη το 1983 σε μία γεώτρηση μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας ανακαλύφθηκε σε βάθος 2.350 μέτρων η ιαματική πηγή του Έρντινγκ με θερμοκρασία 65 ºC, την οποία εκμεταλλεύεται ο δήμος για παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας. «Δεν ήταν εύκολο στην αρχή διότι έλειπαν οι δομές σε μια εποχή που χρησιμοποιούνται μόνο ο ηλεκτρισμός και το πετρέλαιο ως μορφές ενέργειας. Με πολύ μάρκετινγκ για την ενημέρωση των πολιτών περίπου 20% της ενέργειας του Έρντινγκ τροφοδοτείται γεωθερμικά», αναφέρει ο Περτσλ, με το υπόλοιπο τη πηγής να τροφοδοτεί τα λουτρά της περιοχής με ιαματικό νερό. Η ιαματική πηγή του Έρντινγκ είναι η μεγαλύτερη του είδους της παγκοσμίως, αναπτύσσοντας με υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις τον ιαματικό τουρισμό.

Στην Ελλάδα τα περισσότερα γεωθερμικά πεδία είναι ανεκμετάλλευτα για την παραγωγή ενέργειας, ενώ κάτι έχει αρχίσει να διαφαίνεται φως στην αξιοποίησή τους στον ιαματικό τουρισμό. «Μόλις πριν από κάποιους μήνες θεσπίστηκε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για μια επένδυση στον ιαματικό τουρισμό. Από τη Γερμανία μπορούμε να μιμηθούμε τον επαγγελματισμό και τις καθαρές στρατηγικές», επισημαίνει ο Μάρκος Δανάς, γενικός γραμματέας συνδέσμου δήμων ιαματικών πηγών Ελλάδος που συμμετείχε στην αποστολή για τον ιαματικό τουρισμό στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν εβδομήντα αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές με θεραπευτικές ενδείξεις και δώδεκα επιχειρήσεις ως τουριστικά καταλύματα. Άραγε συμφέρει μια τέτοια επιχείρηση να διοικείται από έναν δήμο; Ο πρώην αντιδήμαρχος της πόλης Μπαντ Βίλντουγκεν που έχει τριάντα ιαματικές πηγές είναι αφοπλιστικός: «Διαπίστωσα ότι ο δήμαρχος δεν είναι καλός μάνατζερ ξενοδοχείου και προχώρησα στην πώληση της τουριστικής εγκατάστασης, κρατώντας το δημοτικό χαρακτήρα των πηγών. Έτσι ο δήμος είχε περισσότερο κέρδος».

Διογένης Δημητρακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ