Από αριστερά: Olli Rehn, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Γιώργος Χατζημαρκάκης
Επανεκκίνηση τώρα για την Ελλάδα (Reset Greece)

Στην ημερίδα, ομιλητές ήταν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Ε.Ε. όπως ο Επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική Γιόχαν Χαν αλλά και ο έλληνας υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης και εμπειρογνώμονες φορέων και οργανισμών της Ευρώπης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στελέχη του ALDE και  εμπειρογνώμονες.

Στην παρουσίασή του, ο Γ. Χατζημαρκάκης αφού τόνισε ότι η Ελλάδα, χρειάζεται επανεκκίνηση του κράτους και της κοινωνίας, άσκησε κριτική στα μέτρα που επιβάλλει η Τρόικα και τα οποία τελικά δεν λειτουργούν στην Ελλάδα.

«Η Τρόικα επέβαλλε περικοπές και μόνο περικοπές. Αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος να ακυρώσεις την κατανάλωση και να επιδεινώσεις την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την ημερίδα.

«Η Ελλάδα στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν περικοπές, αλλά ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Σταματήστε να μιλάτε για τα χρέη και αρχίστε να μιλάτε για θέσεις εργασίας αμέσως», ήταν το μήνυμα του ευρωβουλευτή για την επόμενη μέρα..

Ο κ. Χατζημαρκάκης αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο έλληνικός λαός έχει επιδείξει μεγάλο θάρρος.

«Βλέποντας τι έχει ανεχτεί ο ελληνικός λαός από την άποψη των περικοπών, ασφαλώς με προβληματίζει αλλά ομολογώ πως με γεμίζει με δέος και θαυμασμό. Ανάλογες περικοπές στη Γαλλία ή τη Γερμανία θα είχαν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα αν δεν είχαν οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική ανατροπή».

Ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως το σχέδιο «Ηρακλής», που ενέκρινε τον Ιούνιο η Ε.Ε., θα ρυθμίσει τώρα το νέο πλαίσιο εργασίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. «Τώρα χρειαζόμαστε συγκεκριμένα σχέδια στην Ελλάδα. Παρουσίασα δε σε εκπροσώπους της Επιτροπής συγκεκριμένες προτάσεις που έτυχαν αποδοχής».

Από αριστερά: Olli Rehn, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Γιώργος Χατζημαρκάκης

«Στηρίζουμε την Ελλάδα»

Στο πλαίσιο της ημερίδας και σε μια συμβολική κίνηση στήριξης των προσπαθειών της χώρας ο κ. Χατζημαρκάκης πρόσφερε στον κ. Ρεν ένα μπλουζάκι που απεικονίζει την ελληνική σημαία με την αγγλική φράση «I AM BACK in GREECE».

Πρόκειται για ένα σύνθημα στήριξης της Ελλάδας, μια ιδέα του γραφίστα Νίκου Αρναουτάκη από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, που δημιούργησε και κατασκεύασε το συγκεκριμένο t-shirt στην διάρκεια του καλοκαιριού και το οποίο γνωρίζει ήδη μεγάλη ανταπόκριση από τους επισκέπτες της Κρήτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ