Με 364 ψήφους υπέρ και 315 κατά η Άγκελα Μέρκελ επανεξελέγη για τέταρτη φορά στην καγκελαρία. Ακολουθεί η ανακήρυξή της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ. «Ξεκάθαρη εκλογή, άψογο ξεκίνημα. Τώρα με όλες μας τις δυνάμεις για τη Γερμανία», έγραψε στο twitter η νέα γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία δεν αποκλείεται να διαδεχθεί τα επόμενα χρόνια την Α. Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος και -ψηφοφόρων θέλοντος- και στην καγκελαρία.

Έξι μήνες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου η Άγκελα Μέρκελ επανεξελέγη σήμερα Τετάρτη στην καγκελαρία για τέταρτη συνεχή φορά. Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Bundestag η πρόεδρος της CDU έλαβε 364 επί συνόλου 688 έγκυρων ψήφων και συνεπώς μόλις εννέα ψήφους περισσότερες από την αναγκαία απόλυτη πλειοψηφία των 355 ψήφων. Προφανώς αρκετοί βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων δεν ψήφισαν υπέρ της Μέρκελ. Η κυβερνητική πλειοψηφία ανέρχεται σε 399 βουλευτές.

Τελευταία βήματα

171 ημέρες διήρκησαν οι διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης στην Γερμανία μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου του 2017. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι συνολικά 4.495 ημέρες καγκελάριος της Γερμανίας. Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος ήταν 51 ετών, σήμερα είναι 63 και μαζί με τον Χόρστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπερυπουργείο των Εσωτερικών, ανήκει στους πιο ηλικιωμένους της νέας κυβέρνησης.

Υπάρχουν μάλιστα νεαροί Γερμανοί που δεν έχουν γνωρίσει άνδρα καγκελάριο. Και εάν τα πράγματα κυλήσουν έτσι, αρχές του 2020 η Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ των 14 χρόνων και 2 μηνών του Κόνραντ Αντενάουερ στην εξουσία, χωρίς να αποκλείεται να σπάσει και αυτό του Χέλμουτ Κολ κατά το τέλος του 2021, στην περίπτωση που μετά τις προγραμματισμένες για εκείνη την χρονιά εκλογές, παραμείνει ως υπηρεσιακή καγκελάριος στην εξουσία. Σήμερα ωστόσο, κανείς δεν ασχολείται με το απώτερο μέλλον γιατί όλα τα βλέμματα στρέφονται στην Βουλή και την ορκωμοσία της Μέρκελ για τέταρτη φορά στο αξίωμα της καγκελαρίου.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας με μυστική ψηφοφορία. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος η Άγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ανακηρύσσεται επίσημα καγκελάριος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ. Στη συνέχεια επιστρέφει στη Βουλή όπου ορκίζεται ενώπιον του σώματος. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης. Αργά το απόγευμα θα συνέλθει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Βιάζεται η Μέρκελ

Υπάρχουν βέβαια και στιγμές με ιδιαίτερη σημασία. Μια από αυτές είναι η παράδοση-παραλαβή, αργά το μεσημέρι, του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον διάδοχό του Χάικο Μαας. Σε όσα υπουργεία αλλάζουν χέρια, η ίδια διαδικασία θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Τα βλέμματα στρέφονται και στον Μάρτιν Σουλτς, έναν πολιτικό που έχει αναλάβει στο παρελθόν ανώτατα αξιώματα και που θα είναι παρών στην ψηφοφορία. Όπως δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα, όχι μόνο θα ψηφίσει την ΄Αγκελα Μέρκελ, αλλά θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντα απλού βουλευτή. Έχει ήδη εγκατασταθεί στο γραφείο του αλλά κανείς δεν ξέρει σε ποια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ανήκει.

Μετά από καθυστέρηση 171 ημέρων, η Μέρκελ βιάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά της. Ήδη κατά την υπογραφή προχθές της κυβερνητικής συμφωνίας, υπογράμμισε ότι το νομοθετικό έργο έχει μείνει πολύ πίσω. Την επόμενη εβδομάδα, η καγκελάριος θα αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες στο συμβούλιο κορυφής. Αλλά και υπουργοί της κυβέρνησής της θα πράξουν το ίδιο σταδιακά, θα ανακοινώσουν δηλαδή τα σχέδιά τους για τον τομέα ευθύνης τους.

Κώστας Συμεωνίδης (afp, dpa, KNA)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ