Μαραθώνιες επαφές ξεκίνησε το πρωί ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τις πιέσεις των «κίτρινων γιλέκων». Το ζήτημα είναι ποια περιθώρια έχει για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.Τα περιθώρια του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είναι στενά, εάν θέλει να κρατήσει τις δεσμεύσεις του στην Ευρώπη, για ένα έλλειμμα κάτω του 3%.

Ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει γίνει με την πρόβλεψη 2,8% για το γαλλικό έλλειμμα. Προκειμένου όμως να εξασφαλισθεί η κοινωνική ειρήνη ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δύο σειρές μέτρων που ήδη κινδυνεύουν να βαρύνουν τα δημόσια οικονομικά. Είναι η ακύρωση των φόρων για τα καύσιμα, η οποία ισοδυναμεί με ένα μείον 4 δις για το 2019.

Παράλληλα η γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε προσαυξήσεις στις επιταγές για την οικολογική μετάβαση καθώς και αύξηση του χιλιομετρικού επιδόματος για τις περιοχές όπου η χρήση του αυτοκινήτου είναι απαραίτητη για τις μετακινήσεις.

Τι καταφέρει τελικά ο Εμμανουέλ Μακρόν σήμερα;

Το βάρος στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να φθάσει τα 4,9 δις και βέβαια το έλλειμμα να ξεπεράσει το 3%, πράγμα που έχει επανειλημμένα αποκλείσει ο ίδιος ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Τα «ισχυρά νέα μέτρα» επομένως που αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα ο πρόεδροςμένουν να φανούν στην πράξη. Πόσο επιπλέον θα κοστίσουν και από πού θα βρεθούν τα αναγκαία χρήματα;

Τα κίτρινα γιλέκα έχουν άμεσα την απάντηση: επαναφορά του φόρου ISF κατά των πλουσίων, από την κατάργηση του οποίου χάνει η κυβέρνηση 3,2 δις ευρώ. Ωστόσο και αυτό το έχει αποκλείσει ο Εμ.Μακρόν, οπότε όλοι πλέον περιμένουν να δουν σήμερα εάν έχει τελικά το μαγικό ραβδί για τη λύση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ