Επαφές στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο και συνάντηση με τους υπΕξ της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες θα έχει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή.Λίγο πριν αναχωρήσει σήμερα για το Παρίσι και τις Βρυξέλλες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε τις χώρες της ΕΕ για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως ισχυρίστηκε πολλές χώρες καταδικάζουν την απόφαση Τραμπ για την μεταφορά τη αμερικανικής πρεσβείας, όχι όμως και τις παλαιστινιακές ρουκέτες σε βάρος του Ισραήλ.

Σε λίγη ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος επέκρινε την απόφαση του αμερικανού προέδρου κάνοντας λόγο για «παραβίαση διεθνούς δικαίου». Αύριο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Παρ’ ότι η σημερινή επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στο Παρίσι είχε προγραμματισθεί από καιρό, η απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να αναγνωρίσει τα Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μόλις τρεις μέρες πριν έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Διαμεσολάβηση από τη Γαλλία;

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε την απόφαση Τραμπ ως «ιστορική», αντίθετα ο Εμμανουέλ Μακρόν ως «λυπηρή». Έτσι ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται τα πυρά αυτών που δεν καταλαβαίνουν πως είναι δυνατόν σήμερα να υποδέχεται στην προεδρία τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θεωρούν ότι είναι πλέον μια ευκαιρία για την Ευρώπη, και ειδικά για τη Γαλλία, να πάρει πρωτοβουλίες. «Η σημερινή συνάντηση είναι μια ευκαιρία για την Γαλλία να υψώσει τη φωνή της», δήλωσε χθες ο Ζερόμ Φαϊνέλ επικεφαλής των κινητοποιήσεων στη Λυών. Παρόμοιες διαδηλώσεις κατά της απόφασης Τραμπ έγιναν χθες στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις, όπως η Λίλ και η Μασσαλία.

Ο πρωθυπουργός φθάνει στη γαλλική πρωτεύουσα στις 3 ώρα Ελλάδας, για ένα «γεύμα εργασίας» στην προεδρία, μετά το οποίο θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Με δεδομένο ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει την όποια αμερικανική μεσολάβηση στην περιοχή, το ερώτημα είναι εάν η Γαλλία και ο Εμμανουέλ Μακρόν επιθυμούν να παίξουν ενεργά το ρόλο του διαμεσολαβητή. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα πρώτα δείγματα της γαλλικής βούλησης θα φανούν ήδη σήμερα.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ