Στη συνάντηση των τριών ηγετών στην Άγκυρα νούμερο ένα θέμα είναι οι εξελίξεις στο συριακό μέτωπο, η εθελοντική επιστροφή προσφύγων αλλά και η δημιουργία ζώνης ασφαλείας. Έντονη ανησυχία για το Ιντλίμπ.Στην τριμερή συνάντηση κορυφής Πούτιν-Ερντογάν-Ροχανί που φιλοξενεί σήμερα η Άγκυρα κεντρικό θέμα για την τουρκική πλευρά είναι η εθελοντική επιστροφή προσφύγων και γενικότερα οι τρέχουσες εξελίξεις στο συριακό μέτωπο.

Από την τριμερή αναμένεται να προκύψει και το τελευταίο όνομα που θα συμμετέχει στην επιτροπή σύνταξης του νέου Συντάγματος της Συρίας αλλά και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της συγκεκριμένης επιτροπής.

Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο επίκεντρο

Φυσικά την τριμερή απασχολούν και οι εργασίες δημιουργίας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν πρόσφατα με κοινές περιπολίες. Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να ενημερώσει τους δύο ηγέτες για τα επόμενα βήματα των εργασιών.

Μια συναίνεση της Μόσχας για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας, που επιθυμεί η Άγκυρα διακαώς, σε βάθος τριάντα χλμ. ανατολικά του Ευφράτη είναι κομβικής σημασίας. Πρόκειται για μια ζώνη απαλλαγμένη από την κουρδική παρουσία, όπου μάλιστα, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο Ερντογάν, σχεδιάζει να εγκαταστήσει προσφυγές που θα επιστρέψει σε συριακό έδαφος.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βέβαια βρίσκεται και η κατάσταση στο Ιντλίμπ που εγκυμονεί τον μεγάλο κίνδυνο για το ξέσπασμα ενός νέου τεράστιου κύματος μετανάστευσης εξαιτίας επιθέσεων σε αμάχους, το οποίο Άγκυρα και Ευρώπη ευελπιστούν να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Στο μεταξύ στο περιθώριο της συνάντησης πραγματοποιούνται και διμερείς συναντήσεις. Στις διμερείς θα συζητηθούν οι εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης και της αμυντικής βιομηχανίας, κάτι που ενοχλεί το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες πολιτείες.

Aνδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ