Ευρωζώνη, ΕΕ και επενδυτικά προγράμματα στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον νέο γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Αναμένεται θερμή υποδοχή αλλά και κάποιες αντιδράσεις.Όπως είθισται τις τελευταίες δεκαετίες, η πρώτη επίσκεψη γάλλου προέδρου στο εξωτερικό είναι στο Βερολίνο, όπως άλλωστε και ο πρώτος σταθμός κάθε γερμανού καγκελαρίου μετά την εκογή του στο εξωτερικό είναι το Παρίσι. Με αυτόν τον τρόπο οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν σε συμβολικό επίπεδο την ειδική σχέση που διατηρούν οι δύο χώρες και που θεωρείται η βάση ύπαρξης της ΕΕ. Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με το νέο γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται ότι θα βρίσκονται θέματα της γαλλογερμανικής συνεργασίας, της μελλοντικής πορείας της ευρωζώνης όπως και η δημιουργία ενός γαλλογερμανικού επενδυτικού προγράμματος για την τόνωση της οικονομίας.

Επίμαχα ζητήματα

Αντιδράσεις προκάλεσαν στο Βερολίνο τα σχέδια του νέου γάλλου προέδρου για αλλαγές στην ευρωζώνη – και συγκεκριμένα οι προτάσεις του για μια ευρωζώνη με δικό της προϋπολογισμό και υπουργό Οικονομικών. Σε αντίθεση με τους σοσιαλδημοκράτες που στηρίζουν τις σχετικές προτάσεις, στελέχη των χριστιανικών κομμάτων όπως ο ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και ο χριστιανοδημοκράτης επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ τις απορρίπτουν. «Αιτήματα όπως ένας υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης είναι μάλλον όνειρα», δήλωσε ο κ. Έτινγκερ σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Μια διαλλακτικότερη στάση τηρεί η καγκελάριος Μέρκελ. Πρόσφατα εκφράστηκε θετικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός επενδυτικού προγράμματος για την στήριξη κρατών μελών της ευρωζώνης που ακολουθούν μια μεταρρυθμιστική πορεία. Αντιθέτως, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η κ. Μέρκελ θα δείξει κατανόηση για τον κ. Μακρόν σχετικά με το αίτημα του για μείωση του γερμανικού εξαγωγικού πλεονάσματος.

Παρά τις επιμέρους διαφορές, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η καγκελάριος θα επιδιώξει να οικοδομήσει και με τον κ. Μακρόν στενές πολιτικές σχέσεις όπως αυτές που διατηρούσε με τους προκατόχους του Φρανσουά Ολάντ, Νικολά Σαρκοζί και Ζακ Σιράκ. Επιπλέον η Άνγκελα. Μέρκελ θα επιδιώξει να διευκολύνει τον μμανουέλ. Μακρόν στο ξεκίνημα του στην προεδρεία. Η γερμανίδα καγκελάριος θέλει σε κάθε περίπτωση να αποφύγει μια αποτυχία του φιλοευρωπαίου Μακρόν διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την Μαρίν Λεπέν στο ύπατο αξίωμα της Γαλλίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ