Όταν κλείνει ένα νοσοκομείο στη Γερμανία οι περισσότεροι κάτοικοι ανησυχούν. Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι πρέπει να κλείσουν νοσοκομεία και το κράτος χρηματοδοτεί την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας.318 νοσοκομεία αναγκάστηκαν να κλείσουν τα τελευταία 20 χρόνια στη Γερμανία. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν συνήθως έντονα. Αυτό συμβαίνει τώρα στην περιοχή Ράινγκαου-Τάουνους, όπου το νοσοκομείο Helios αναμένεται σύντομα να βάλει λουκέτο. Πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι κάτοικοι που δεν θέλουν να πηγαίνουν στη γειτονική πόλη Βίσμπαντεν όταν θα χρειάζονται περίθαλψη. Οι προσπάθειές τους φαίνεται να αποβαίνουν άκαρπες, αφού η 31 Μαΐου παραμένει η ημερομηνία που το νοσοκομείο θα κλείσει οριστικά.

Η εταιρεία Helios Kliniken, που λειτουργεί το εν λόγω νοσοκομείο στο Μπαντ Σβάλμπαχ από το 2006, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετή ζήτηση. Από τις 110 κλίνες χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο οι 43. Ασθενείς και προσωπικό διάσωσης προτιμούν νοσοκομεία «με περισσότερους ειδικούς, όπου γίνονται πιο συχνά θεραπείες και που διαθέτουν δυνατότητες περίθαλψης εκτάκτων περιστατικών και εντατικής θεραπείας» λέει η εκπρόσωπος της εταιρείας Σιμόνε Κοχ.

Περιπτώσεις όπως αυτή του Μπαντ Σβάλμπαχ υπάρχουν πολλές στη Γερμανία. Το 2014 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη μετά από μακρόχρονη πολιτική και νομική αντιπαράθεση έκλεισε το νοσοκομείο στο Ίσνι. Το 2015 στο Αμβούργο, μετά από 118 χρόνια λειτουργίας, έβαλε λουκέτο το νοσοκομείο Σάλτσχαουζεν. Το 2017 στην Κάτω Σαξονία χρεοκόπησαν τρία νοσοκομεία.

Δεν χρειάζονται τόσα νοσοκομεία

Ο καθηγητής Φέρντιναντ Μ. Γκέρλαχ, επικεφαλής της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων για την Ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα νοσοκομεία απ' ό,τι θα έπρεπε, ειδικά στα αστικά κέντρα. «Η περιοχή Ρήνου-Μάιν είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα υπερβολικής νοσηλευτικής περίθαλψης. Εάν κλείναμε το ένα τέταρτο των νοσοκομείων δεν θα μειωνόταν η ποιότητα» είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο στην Saarbrücker Zeitung. Το λόμπι των κλινικών αντέδρασε άμεσα, σκιαγραφώντας σενάρια καταστροφής σε περίπτωση που εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο.

Το Ινστιτούτο RWI από την άλλη πλευρά στηρίζει τις θέσεις του καθηγητή Γκέρλαχ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του για τα νοσοκομεία και για το έτος 2017 ο αριθμός των νοσοκομείων είναι υπερβολικά μεγάλος. «Υπάρχουν πολλά μικρά νοσοκομεία, σε μικρές αποστάσεις το ένα από το άλλο και δεν υπάρχει αρκετή ειδίκευση» επισημαίνεται στην έκθεση. Το πρόβλημα είναι ότι όσο πιο σπάνια γίνονται επεμβάσεις, τόσο λιγότερη εμπειρία υπάρχει και τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ασθενείς, ειδικά όταν υπάρχουν επιπλοκές.

Χρηματοδότηση από κράτος και κρατίδια

Βάσει αυτής της παρατήρησης κάθε κλείσιμο νοσοκομείου που η λειτουργία του θεωρείται περιττή θα επιβραβεύεται χρηματικά. Η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων –είτε πρόκειται για μετατροπή, είτε συγχώνευση είτε κλείσιμο – θα συγχρηματοδοτείται από το γερμανικό κράτος και τα ομόσπονδα κρατίδια.

Πόσα χρήματα δόθηκαν στο νοσοκομείο του Μπαντ Σβάλμπαχ, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο το γεγονός και μόνο ότι η εταιρεία επιβραβεύεται που κλείνει ένα νοσοκομείο για τους περισσότερους κατοίκους είναι αδιανόητο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας της Έσσης επισημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την απόφαση. «Η δουλειά μας είναι να ελέγχουμε εάν εξασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην περιοχή όταν κλείνει ένα νοσοκομείο» λέει η εκπρόσωπος του υπουργείο Έστερ Βάλτερ. Μια κλινική θεωρείται απαραίτητη όταν τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο από 30 λεπτά για να φτάσουν σε ένα γενικό νοσοκομείο με περίθαλψη έκτακτων περιστατικών. Αυτό στην περίπτωση του Μπαντ Σβέλμπαχ δεν ισχύει.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ