Μόλις δύο 24ωρα πριν από τη αναμενόμενη χαλάρωση της καραντίνας στη Μ.Βρετανία κορυφαίοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο “δεύτερου κύματος” της πανδημίας.”Είναι πολύ νωρίς για να καθησυχάζουμε, όταν ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει” επεσήμανε σε συνέντευξη του ο καθηγητής επιδημιολογίας Τζον Εντμουντς, που παρακολουθεί τις συναντήσεις της επιστημονικής ομάδος Sage, η οποία συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο επιδημιολόγος υιοθετεί τα νούμερα της ανεξάρτητης Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία 8.000 άνθρωποι την ημέρα μολύνονται από τον κορωνοϊό.

Την θεώρηση του καθηγητή Ετνμουντς συμμερίζονται και κάποιοι συνάδελφοί του, οι οποίοι χαρακτηρίζουν “πολιτική απόφαση” την επιλογή του Μπόρις Τζόνσον να χαλαρώσει η αυστηρή καραντίνα και γενικότερα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού από την προσεχή Δευτέρα, με το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, επιχειρήσεων και καταστημάτων λιανικής πώλησης.

“Αίνιγμα” η βρετανική πολιτική για τον τουρισμό

Στο θέμα του τουρισμού, που αφορά τόσο τους Βρετανούς που πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τις παραλίες της Μεσογείου, όσο και εκείνους που επισκέπτονται την Βρετανία, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα, θα υποβάλλονται σε αναγκαστική καραντίνα δύο εβδομάδων. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι ειδικοί θεωρούν καταστροφικό για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Αν η κυβέρνηση υποχωρήσει στις πιέσεις και άρει το μέτρο, θα φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ