Συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα οι συμπλοκές με τη βρετανική αστυνομία στο Μπέλφαστ. Επιστρέφουν τα φαντάσματα του παρελθόντος στη Β.Ιρλανδία;Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στην Βόρεια Ιρλανδία επικρατούσε η βία. Το βράδυ του Σαββάτου μία ομάδα 30 έως 40 ατόμων έστησε οδοφράγματα βάζοντας φωτιά σε οχήματα, ενώ επιτέθηκε στην αστυνομία με ρίψη μολότοφ, τούβλων, μπουκαλιών και βεγγαλικών. Είναι χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί ότι από τα επεισόδια της Παρασκεύης σε Μπέλφαστ και Λόντοντερι τραυματίστηκαν 12 αστυνομικοί, ενώ το Σάββατο στα επείσοδια που έγιναν στη περιοχή του Νιούτον Άμπει τραυματίστηκαν άλλοι 15. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις 8 ατόμων, μεταξύ αυτών και τριών ανηλίκων 13, 14 και 17 ετών.

Οι διήμερες βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την επέτειο της συμφωνίας του Mπέλφαστ ή της «Μεγάλης Παρασκευής» (Good Friday Agreement), η οποία σύμφωνα με τους «ενωτικούς», τους υποστηρικτές δηλαδή μίας ένωσης της Β. Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, παραβιάζεται από τη συμφωνία του Brexit και συγκεριμένα από το μέρος της συμφωνίας που αφορά το Πρωτόκολλο της Β.Ιρλανδίας, που υπονομεύει τη θέση της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημιουργεί φραγμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Στο στόχαστρο και το Σιν Φέιν

Οι διαδηλώσεις των «ενωτικών» συνδυάστηκαν και με την απόφαση να μην διωχθούν ποινικά οι 24 βουλευτές του κόμματος Σιν Φέιν, το οποίο υποστηρίζει την ένωση Βόρειας και Νότιας Ιρλανδίας και ουσιαστικά την πλήρη ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο Ιούνιο οι βουλευτές είχαν παραβιάσει του περιορισμούς του λοκντάουν πηγαίνοντας στη κηδεία του πρώην αρχηγού του IRA (Ιρλανδινός Δημοκρατικός Στρατός) Μπόμπι Στόρεϊ.

Σύσσωμοι οι πολιτικοί αρχηγοί και η αστυνομία καλούν τον κόσμο να ηρεμήσει, καθώς «η βία δεν αποτελεί λύση». Οι νέες τριβές μεταξύ «ενωτικών» και «αποσχιστικών» προκαλούν έντονη ανησυχία σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία, καθώς ξυπνούν τον φόβο εξάπλωσης της βίας στη χώρα. Όλοι θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη αιματηρών γεγονότων όπως τον Ιανουάριο του 1972, στη γνωστή σε όλους «Bloody Sunday».

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ