Κλιμακώνεται σταδιακά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Άγκυρα εξέδωσε νέα ΝAVTEX για το Ορούτς Ρείς, για το χρονικό διάστημα από 27 Οκτωβρίου έως 4 ΝοεμβρίουΑυτή τη φορά το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αναμένεται να κινηθεί νοτιοανατολικά της Ρόδου, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και εκτός του συμφώνου Ελλάδας-Αιγύπτου. Αυτό άλλωστε είχε εξαγγείλει χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Ορούτς Ρείς έως τις 27η του μήνα φαίνεται πως θα παραμείνει στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου εξακολουθεί να κάνει έρευνες.

Παρά τη διαμεσολάβηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και την ανακοίνωση ότι θα ακυρωθούν αμφότερες οι ασκήσεις που είχαν εξαγγείλει οι δύο χώρες, ο πόλεμος των ΝAVTEX μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέχρι στιγμής, καμία πλευρά δεν έχει ακυρώσει τις ασκήσεις που είχε εξαγγείλει για την προσεχή εβδομάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε, το Σάββατο, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει ακάθεκτη το πρόγραμμά της για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι προσμένει μία χαρμόσυνη είδηση, όπως αυτή στην Μαύρη Θάλασσα.

Νέο μέτωπο με Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε νέα επίθεση και στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία! Αφορμή για τη φραστική επίθεση ήταν η προβολή των γελοιογραφιών του Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτίρια στο Παρίσι. Η απάντηση από τη Γαλλία ήταν άμεση, καθώς ανακλήθηκε ο πρεσβευτής στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Η νέα αυτή κλιμάκωση στις σχέσεις Γαλλίας–Τουρκίας δύναται να πάρει κρίσιμη τροπή, καθώς οι δηλώσεις του Ερντογάν έχουν χαρακτήρα σύγκρουσης του Ισλάμ με τον Δυτικό κόσμο.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ