Μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο των υπ.Ενέργειας της ΕΕ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιμένει στο σχέδο για υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα κράτη-μέλη.Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τη χειρότερη δυνατή περίπτωση, δηλαδή την πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου», καθώς «είναι προφανές ότι το Κρεμλίνο δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για τη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας». Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει ότι «μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου θα πρέπει να εξοικονομήσουμε 15% της σημερινής κατανάλωσης φυσικού αερίου, δηλαδή 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Και θέλουμε να ξεκινήσουμε αμέσως, γιατί όσο πιο γρήγορα δραστηριοποιηθούμε, τόσο μεγαλύτερη οικονομία θα κάνουμε».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε τον στόχο της πλήρους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027. «Με τη βοήθεια του REPowerEU θέλουμε να επενδύσουμε 300 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου και τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε. «Παράλληλα, προχωρούμε σε νέες συμφωνίες με πιο αξιόπιστους εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Νορβηγία». Για την πρόταση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μπει πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «εξετάζεται» από την Κομισιόν.

«Γιατί να κάνουν οικονομία στο φυσικό αέριο οι Ισπανοί;»

Ο δημοσιογράφος του dpa επισημαίνει όμως και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει πολλά κράτη-μέλη στο ενεργειακό σχέδιο της Κομισιόν: «Η Ουγγαρία έχει ήδη απαγορεύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, ξακαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση κρίσης δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης. Μπορεί να εξαναγκαστεί ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν να πράξει το αντίθετο; Και πώς θα εξηγήσετε στους Ισπανούς, για παράδειγμα, ότι πρέπει να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο, όταν η Γερμανία, παρά τις προειδοποιήσεις του παρελθόντος έχει περιέλθει σε ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία;»

Η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Είναι αλήθεια ότι ορισμένα κράτη-μέλη επηρεάζονται περισσότερο και άλλα λιγότερο από τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Ωστόσο, σε μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ακόμη και τα κράτη-μέλη που δεν εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο, δεν μπορούν να αγνοήσουν τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης διακοπής στην ενεργειακή τροφοδοσία. (…) Οι οικονομίες μας είναι στενά διασυνδεδεμένες. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μία κρίση φυσικού αερίου θα επηρέαζε κάθε κράτος-μέλος. Γι αυτό είναι σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να περιορίσουν τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν (φυσικό αέριο) και να το μοιραστούν με εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο».

Η Γερμανία φαίνεται να στηρίζει το ενεργειακό σχέδιο της Κομισιόν. Την υποστήριξή τους εκφράζουν επαγγελματικές ενώσεις, όπως το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ο σύνδεσμος γερμανών κατασκευαστών μηχανολογικού εξοπλισμού (VDMA). Πάντως πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Γαλλία, εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις. Το απόγευμα της Δευτέρας πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για επικείμενες αλλαγές στην αρχική πρόταση της Κομισιόν, με στόχο να διατηρηθεί μεν ο στόχος της εξοικονόμησης του 15%, αλλά παράλληλα να προβλέπονται και εξαιρέσεις.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DW, dpa, Reuters)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ