Με χιλιάδες άνδρες οι γαλλικές αρχές θωρακίζουν και πάλι το Παρίσι με αφορμή νέα κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων». Ο υπ. Εσωτερικών ανησυχεί για επεισόδια και λεηλασίες. Αναμένονται ωστόσο λιγότεροι διαδηλωτές.«Από χθες το βράδυ, ξεκίνησαν οι προληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις εισόδους της πρωτεύουσας και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς», εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιές. Ταυτόχρονα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι στις ταυτότητες των προσερχόμενων αλλά και στα σακίδια ώστε να μην περάσουν επικίνδυνα αντικείμενα στα σημεία των διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει και σήμερα μια παρόμοια στρατηγική με αυτή του προηγούμενου Σαββάτου: 14 τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής έχουν πάρει θέση στο Παρίσι, 8.000 οι αστυνομικές δυνάμεις, με περισσότερες όμως ευέλικτες μονάδες – δράσης, με αποστολή την παρακολούθηση των ταραχοποιών ώστε να τους εμποδίζουν από το σπάσιμο βιτρινών και η λεηλασία καταστημάτων.

Ανησυχίες για επεισόδια και λεηλασίες καταστημάτων

Αποδεδειγμένα πλέον, πρόκειται στην πλειοψηφία τους για νεαρά άτομα από τα προάστια του Παρισιού που με αφορμή τις κινητοποιήσεις και κατεβαίνουν στο κέντρο μόλις πέσει η νύχτα για να λεηλατήσουν πολυτελή καταστήματα. Ορισμένα καταστήματα στη λεωφόρο των Ηλυσίων άνοιξαν από το πρωί είναι όμως σε επιφυλακή να κατεβάσουν τα ρολά οποιαδήποτε στιγμή αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα. Συνολικά 50 σταθμοί του μετρό και της ταχείας RER θα είναι κλειστοί όλη την ημέρα. Αντίθετα, με ισχυρή αστυνομική προστασία θα είναι ανοικτά μουσεία όπως το Λούβρο, ενώ κλειστός θα παραμένει σήμερα ο πύργος του Αϊφελ.

Σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται επί ποδός, για μια ακόμα φορά, 89.000 αστυνομικοί θα είναι και πάλι οι κινητοποιημένες αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, εκτιμάται ότι οι διαδηλωτές θα είναι λιγότεροι αυτή τη φορά θα είναι όμως πιο ριζοσπαστικοποιημένοι.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ