Τρεις μήνες κινητοποιήσεων συμπληρώνουν πλέον τα “Κίτρινα Γιλέκα” στη Γαλλία και δηλώνουν ότι θα το γιορτάσουν με …νέες κινητοποιήσεις. Κριτική στην πολιτική καταστολής του Εμανουέλ Μακρόν.Για να τιμήσουν την "επέτειο" κατεβαίνουν στους δρόμους το Σάββατο και την Κυριακή. Μεταξύ άλλων γίνονται διαδηλώσεις στο Παρίσι, στη Μασσαλία, στο Μπορντώ και στο Στρασβούργο. Στη γαλλική πρωτεύουσα είχαν αναφερθεί δύο πορείες και τρεις συγκεντρώσεις με το πρώτο ραντεβού να δίνεται στην Αψίδα του Θριάμβου και να ακολουθεί πορεία προς το Κοινοβούλιο.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου οι πορείες ήταν λίγο πολύ ειρηνικές, αν και η αστυνομία επενέβη σε κάποιες περιπτώσεις, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Με εξαγγελίες στο Facebook ορισμένοι προτείνουν την επιστροφή στην αρχική μορφή διαμαρτυρίας των "Κίτρινων Γιλέκων" με μπλόκα σε κυκλικούς κόμβους.

Κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη

Το θέμα της καταστολής από την αστυνομία και η χρήση πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων με υψηλή αναλογία εκρηκτικών, που έχει ως συνέπεια τραυματισμούς διαδηλωτών, φαίνεται ότι απασχολεί πλέον σοβαρά τον ΟΗΕ. Με ανακοίνωσή τους, εμπειρογνώμονες της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ζητούν από τη Γαλλία να επανεξετάσει τις πολιτικές της σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση και την τήρηση της τάξης με στόχο τη διασφάλιση των ελευθεριών.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες το δικαίωμα της διαδήλωσης στη Γαλλία περιορίστηκε με δυσανάλογο τρόπο κατά τις τελευταίες διαμαρτυρίες. Επίσης, οι ειδικοί του ΟΗΕ καταγγέλουν τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων και υπογραμμίζουν ότι πάνω από 1.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επεμβάσεις της αστυνομίας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των "Κίτρινων Γιλέκων".

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ