Πάνω από 30.000 διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κεντρικό ραντεβού των Κίτρινων Γιλέκων στην Τουλούζη το Σάββατο, ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Προβληματισμός για πιθανή συμμετοχή στις ευρωεκλογές.Το «πανεθνικό κάλεσμα» για την Τουλούζη έγινε παρ’ ότι οι αρχές είχαν απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Καπιτωλίου. Πάνω από 800 αστυνομικοί είχαν κινητοποιηθεί και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές σχεδόν αμέσως μετά την εκκίνηση της πορείας. Η σύγκρουση ήταν βίαιη με τη χρήση δακρυγόνων και ειδικών χειροβομβίδων, ενώ οι διαδηλωτές αντέδρασαν βάζοντας φωτιές και εκτοξεύοντας αντικείμενα. Συνελήφθησαν συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων ορισμένα με την κατηγορία της «εκούσιας απόκρυψης του πρόσωπου»- με μαντίλια για παράδειγμα- που τιμωρείται σοβαρά βάσει νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των ταραχών, που εγκρίθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές άλλες πόλεις, καθώς και στο Παρίσι, χωρίς ιδιαίτερα επεισόδια. Στην πρωτεύουσα οι διαδηλωτές ήταν περίπου 5000. Τα πλακάτ που κρατούσαν έκαναν λόγο για «Έκτακτη ανάγκη για το κλίμα», για «Διάλυση της Βουλής και γενική συνέλευση των πολιτών». Επίσης ενημέρωναν τον πρόεδρο Μακρόν, ότι δεν έχουν αυταπάτες και «δεν περιμένουν τίποτα από τα συμπεράσματά της Μεγάλης Εθνικής Συζήτησης» που αναμένεται να εξαγγείλει μέσα στην εβδομάδα.

Ευρωεκλογές ή δημοτικές εκλογές;

Μόλις ενάμισι μήνα πριν τις ευρωεκλογές, πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται εάν το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που αναστάτωσε την πολιτική ζωή στη Γαλλία από τον περασμένο Νοέμβριο, θα μπορούσε να βρει πολιτική έκφραση μέσα από τις κάλπες. Έως τώρα έχουν γίνει σχεδόν δέκα διαφορετικές προσπάθειες για να συσταθούν ευρω-λίστες χωρίς τελική κατάληξη και χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν έως τις 3 Μαΐου που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της λίστας.

Ορισμένες προσωπικότητες που είχαν ξεχωρίσει, όπως η Ίγκριντ Λεβαβασέρ που είχε προταθεί ως επικεφαλής της πρώτης λίστας που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο με την επωνυμία «Συνασπισμός πρωτοβουλίας πολιτών» (Rassemblement d'initiative citoyenne), αποφάσισαν τελικά να αποσυρθούν. Σφυγμομέτρηση του Ifop-Fiducial για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match τον Μάρτιο έδειξε ότι μόλις το 3,5% των εκλογέων θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν λίστα των «Κίτρινων Γιλέκων». Έτσι όλα δείχνουν ότι τα Κίτρινα Γιλέκα προσανατολίζονται περισσότερο σε μια προετοιμασία για τις δημοτικές εκλογές του 2020.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ