Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης  Μιχαήλ, στον Ιερό Ναό  Αγίων Δημητρίου & Κωνσταντίνου και Ελένης της  Κοινότητας Μπελογιάννη.

Στις 18 Ιουνίου ημέρα Τετάρτη  και ώρα 18.00  πραγματοποιήθηκε  επιμνημόσυνη δέηση  με την συμπλήρωση εννέα μηνών από την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Αυστρίας  Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης  Μιχαήλ, στον Ιερό Ναό  Αγίων Δημητρίου & Κωνσταντίνου και Ελένης της  Κοινότητας Μπελογιάννη από τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ιωσήφ Κάλοτα και τον ιερέα κ. Μπόρις.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την επισκοπική πορεία του που είχε  ο Μακαριστός Μιχαήλ αγάπησε θερμά το ποίμνιό του, και τον αγάπησε και εκείνο εγκάρδια. Αγαπούσε τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Άγιο Όρος, την Ελλάδα και την Αυστρία. Πάντοτε έδινε άψογα ορθόδοξη μαρτυρία παντού. Διατηρούσε άσβηστα  τα καντήλια των ναών της ελληνικής διασποράς και ειδικότερα στην Εξαρχία της Ουγγαρίας.
Είχε μία μεγάλη καρδιά, συνέπεια, εντιμότητα, αδαμάντινο ήθος, γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα.  , απλές αλλά βαθυστόχαστες σκέψεις, ευρύτητα πνεύματος, ισορροπημένη σκέψη, διακριτικές αποφάσεις. Χαιρόταν όσο μπορούσε να βοηθά.

Ήταν αυτός  που ανέστησε εκ της στάχτης την Ουγγρική  Ορθόδοξο Εκκλησία και το μόνο που δεν πρόλαβε να δει ήταν η επιστροφή της ορθοδόξου εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βουδαπέστη υπό το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία ακόμη και σήμερα βρίσκεται υπό το Ρωσικό Πατριαρχείο.

Ο Μακαριστός Μιχαήλ υπήρξε ένας εκ των διαπρεπέστερων Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου , είχε αγιοπατερικό φρόνημα για το Άγιο Όρος το οποίο είχε επισκεφθεί πάνω από 100 φορές .-

Είναι ο πρώτος Μητροπολίτης που επισκέφτηκε το χωριό Μπελογιάννη και βλέποντας την έλλειψη Ιερού Ναού ,έκτισε  εκκλησία ανταποκρινόμενος στο αίτημα των κατοίκων του χωριού   και όπως πάντα έλεγε όταν κάποτε   λείψουν οι Έλληνες κάτοικοι  η εκκλησία αυτή θα μαρτυρά στις επόμενες γενεές ότι από αυτό  το μέρος  πέρασαν Ορθόδοξοι Έλληνες. Ήταν αυτός που με την βοήθεια του Μακεδονικού Διαπολιτιστικού Συλλόγου Βουδαπέστης  και της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Κοινότητας, αποκατέστησε με πρωτοβουλία του το Ελληνικό Κοιμητήριο των προγόνων μας  στην Βουδαπέστη του 17ου  και 18ου  αιώνα. Ήταν ο πρωτεργάτης της Μεγάλης Έκθεσης «Ελληνική Κληρονομιά. Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία 17ος-19ος Αιώνας.» Πάντα  όλα του τα  έργα  θα φωτίζουν τον Ελληνισμό της Ουγγαρίας.

Στην επιμνημόσυνο δέηση στο Χωριό Μπελογιάννη παρέστησαν:  ο πρόξενος της Ελλάδος  Ιωάννης Σταματέκος , ο  Κώστας Παπαλέξης Δήμαρχος του Μπελογιάννη, ο  Δημήτρης Τοπουζίδης  από την Ελληνική Αυτοδιοίκηση  Ουγγαρίας, ο  Θεόδωρος Σκεύης τέως πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης , ο Κώστας Ριζογιάννης τέως Δήμαρχος Μπελογιάννη , ο  Αγκάρντι Σπύρος πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων Κεντρικής Ουγγαρίας και εκ μέρους του Ελληνικού – Κυπριακού – Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας και της Ελληνικής Ορθοδόξου Θρησκευτικής Κοινότητος Βουδαπέστης  ο κ. Βασίλειος Σταματόπουλος  καθώς και κάτοικοί του χωριού.

«Μνήσθητι, Κύριε, του δούλου Σου Μιχαήλ Αρχιερέως».

Βουδαπέστη 2012-06-18

Ο Γραμματέας

Βασίλειος Σταματόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ