Κυρίες και Κύριοι.

Στο άρθρο του Αρχιμ. π. Ιωακείμ Οικονομίκου που δημοσιεύτηκε στο ΑΜΗΝ στις 20.10.2010 επιτρέψτε μου να προσθέσω τα ακόλουθα.

Είμαι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας και διδάσκω παράλληλα το ορθό-δοξο μάθημα των θρησκευτικών σε σχολεία του Μονάχου. Δίδαξα για πολλά χρόνια σε γερμανικό σχολείο όπου φοιτούν ορθόδοξοι μαθητές και διδάσκω ακόμη στο Ευρωπαικό Σχολείο Μονάχου.

Τόσο το Βαυαρικό Κράτος όσο και η Ευρωπαική Ένωση με τα Ευρωπαικά Σχολεία που λειτουργούν στη Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Αγγλία κ.α., δεν αποβλέπουν στην περιθωριοποίηση του μαθήματος των θρησκευτικών. Απεναντίας προωθούν συστηματικά τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της διδακτέας ύλης του μαθήματος σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Μετέχω, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, σε δύο Επιτροπές που έχουν ως σκοπό την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της διδακτέας ύλης. Η μια επιτροπή επεξεργάζεται τη δομή και ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών στα Βαυαρικά σχολεία και στα σχολεία όλων των κρατιδίων της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, με εντολή και σύμπραξη των Υπουργείων Παιδείας των κρατιδίων. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος και μετέχουν όλες οι κανονικές Ορθόδοξες Επισκοπές της Γερμανίας (Ελληνική, Ρωσσική, Ρουμανική, Σερβική, Βουλγαρική κ.λ.π.)

Η άλλη επιτροπή, με Πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα, συνεδριάζει στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και ασχολείται με τα ευρωπαικά σχολεία, στα οποία φοιτούν επίσης ορθόδοξοι μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων. Μέχρι τον Δεκέμβριο 2010 πρέπει η Επιτροπή να καταθέσει στην Ευρωπαική Ένωση το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευτικών, για έγκριση από το αρμόδιο ανώτατο Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης και εφαρμογή του στα ευρωπαικά σχολεία. Αντίστοιχες επιτροπές υπάρχουν και από πλευράς της ρωμαιοκαθολικής και της ευαγγελικής εκκλησίας.

Αυτό σημαίνει, ότι αξιολογείται, από τις ευρωπαικές χώρες και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ως βασικό το μάθημα των θρησκευτικών για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και των μαθητριών.

Οι Ορθόδοξοι Έλληνες του Μονάχου και όλης της Γερμανίας δέχονται συνεχώς επαίνους από τη γερμανική κοινωνία, για την ορθόδοξη πίστη και ζωή. Το Βαυαρικό Κράτος διαθέτει μεγάλα ποσά για τη λειτουργία του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, για την εκπαίδευση ορθοδόξων θεολόγων και ιερέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι γερμανοί φοιτητές της ρωμαιοκαθολικής και της ευαγγελικής Σχολής του πανεπιστημίου Μονάχου επισκέπτονται τις πανεπιστημιακές παραδόσεις των ορθοδόξων καθηγητών. Ανάλογη έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας υπάρχει και στο πανεπιστήμιο της πόλης Μίνστερ, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεσταφαλία.

Λυπούμαι που στη Πατρίδα μας υπάρχουν τάσεις υποβάθμισης και περιθωριοποί-ησης του μαθήματος των θρησκευτικών.

Με ευχές

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας

Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού θρόνου

Μόναχο 22.10.2010

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ