Νέες μαζικές κινητοποιήσεις από τα “κίτρινα γιλέκα” στη Γαλλία το Σάββατο, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει την “ακραία βία”.Ποιός είπε ότι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχασε τη δύναμη του; Απλώς είχαν μεσολαβήσει οι γιορτές και το κρύο. Για να μη δημιουργούνται λοιπόν λάθος εντυπώσεις, χθες, με την έναρξη του 2019, κινητοποιήθηκαν για τα καλά εκ νέου. Υποχρέωσαν έτσι τον υπουργό Εσωτερικών να αναγνωρίσει την "αναζωογόνηση της κινητοποίησης" με 50.000 άτομα σε σύγκριση με τις 32.000 το προηγούμενο Σάββατο. Είχαμε όμως και αναζωπύρωση της βίας σε πολλές πόλεις.

Μάλιστα στο Παρίσι οι διαδηλωτές ξεπέρασαν μια ακραία κόκκινη γραμμή. Με τη βοήθεια ενός μηχανήματος οδοποιίας που βρήκαν κοντά στην οδό Γκρενέλ, όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνητικού εκπροσώπου Μπενζαμέν Γκριβώ, τέσσερα ή πέντε άτομα, με ή χωρίς κίτρινα γιλέκα, έσπασαν την τεράστια ξύλινη εξώπορτα και εισέβαλαν στην εσωτερική αυλή. "Δεν επιτέθηκαν σε μένα, αλλά στη Δημοκρατία και τους θεσμούς της" δήλωσε, μάλλον ταραγμένος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συντονισμός μέσω ψηφιακής πλατφόρμας;

Μέσω Twitter αντέδρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν : "Για άλλη μια φορά η ακραία βία ήρθε να επιτεθεί στη Δημοκρατία, στους αντιπροσώπους και στα σύμβολά της", επεσήμανε. Επιπλέον, υποσχέθηκε δικαιοσύνη και κάλεσε "όλους για συζήτηση και διάλογο". Τα "κίτρινα γιλέκα" όμως θέλουν και αυτά να περάσουν σε μια νέα φάση για τον συντονισμό των ιδεών τους. Με πρωτοβουλία οπαδών τους στη Μασσαλία δημιούργησαν μια πλατφόρμα με τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να καταγράψουν τα αιτήματα ή τις καταγγελίες όλων των πολιτών που θα ήθελαν να εκφραστούν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ