Ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός τίτλος της Ευρώπης είναι ο στόχος της Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο την Παρί Σεν Ζερμέν. Εγκώμιο του Όλιβερ Καν για τους πρωταθλητές Γερμανίας.Είναι φέτος η χρονιά της Μπάγερν; Μετά από επτά χρόνια οι “μόνιμοι” πρωταθλητές Γερμανίας φιλοδοξούν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης. Αντίπαλός τους στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, την Κυριακή, θα είναι η Παρί Σεν Ζερμέν, που φιλοδοξεί να γράψει ιστορία. Αν κερδίσει τη Μπάγερν, θα είναι η πρώτη γαλλική ομάδα που κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ μετά τον θρίαμβο της Μαρσέιγ πριν από 27 ολόκληρα χρόνια. Αλλά μετά το εμβληματικό 8-2 της Μπάγερν στον προημιτελικό, απέναντι στη Μπαρτσελόνα, είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι οι Βαυαροί προβάλλουν ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Εύσημα για τη φετεινή Μπάγερν ακόμη και από τον Όλιβερ Καν, θρυλικό πρώην τερματοφύλακα των Βαυαρών που σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο “αυστηρούς” τηλεοπτικούς σχολιαστές των γηπέδων. “Η αλλαγή προπονητή με τον Χάνσι Φλικ έχει δώσει και πάλι μία ξεκάθαρη δομή σε αυτή την ομάδα κι επιπλέον έχει τονώσει την αυτοπεποίθηση βασικών παικτών” λέει ο Καν. “Η ομάδα έχει ξεκάθαρες ιδέες, έχει ένταση και ταχύτητα στο παιχνίδι της. Σπάνια έχω δει τόσο μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα, στον ρυθμό του παιχνιδιού, όσο στο ματς απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ήταν εντυπωσιακό. Είναι φανερό ότι οι παίκτες είναι διψασμένοι για τον τίτλο”.

“Κλειδί” ο Γκνάμπρι, εγγύηση ο Νόιερ

Στον ημιτελικό πολλοί σχολιαστές έτριβαν τα μάτια τους, βλέποντας τη Μπαρτσελόνα να δέχεται ασφυκτικό πρέσινγκ από τους Γερμανούς και να μη μπορεί να βγάλει τη μπάλα από τη μεγάλη περιοχή. Αλλά εκτός από καλή φυσική κατάσταση, η Μπάγερν έχει φροντίσει φέτος και το “δημιουργικό κομμάτι” με παίκτες απρόβλεπτους που μπορούν να ξεκλειδώσουν αντίπαλες άμυνες, όπως ο Σερζ Γκνάμπρι. “Το πρώτο του γκολ ήταν παγκόσμιας κλάσης” λέει ο Όλιβερ Καν. “Έχει εξελιχθεί πολύ τους τελευταίους μήνες και νομίζω ότι έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια εξέλιξης…”

Αλλά και ο Όλιβερ Καν έχει εξελιχθεί πολύ. Ο άλλοτε αρχηγός του Εθνικής Γερμανίας που κέρδισε δεκάδες τίτλους και συμπλήρωσε περισσότερα από εκατό παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν επαναπαύθηκε στις ποδοσφαιρικές δάφνες του. Σπούδασε Οικονομικά, απέκτησε μάστερ από ιδιωτικό πανεπιστήμιο, διέπρεψε ως τηλεοπτικός σχολιαστής, έγραψε τρία βιβλία και σήμερα εργάζεται στη διοίκηση της Μπάγερν. Διάδοχός του κάτω από τα δοκάρια είναι ο εμβληματικός Μάνουελ Νόιερ. Ο προημιτελικός με τη Μπαρτσελόνα ήταν και μία άτυπη αναμέτρηση ανάμεσα στον Νόιερ, βασικό τερματοφύλακα της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας, και τον Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν, Γερμανό τερματοφύλακα της Μπαρτσελόνα που παλαιότερα δεν δίστασε να αμφισβητήσει δημοσίως τον Νόιερ, λέγοντας ότι θέλει να γίνει εκείνος το Νο 1 της Εθνικής. Η σχετική συζήτηση μάλλον τελείωσε μετά τα οκτώ γκολ που δέχθηκε ο Τερ Στέγκεν από τη Μπάγερν. Όπως λέει ο Όλιβερ Καν, “ο Μάνουελ είναι μοναδικός. Κατάφερε να ξεπεράσει και τον τραυματισμό του και την εμπειρία του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Βλέπω κι εγώ με πόση ακρίβεια, με πόσο επαγγελματισμό προσέχει τη φυσική του κατάσταση. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ταλέντο, που έχει έτσι κι αλλιώς, οδηγούν σε κορυφαίες επιδόσεις”.

Γερμανική υπόθεση ο “πάγκος” στον τελικό

Ο τελικός της Κυριακής επιφυλάσσει και μία άτυπη αναμέτρηση δύο μεγάλων προπονητών της νεότερης γενιάς: από τη μία πλευρά ο Χάνσι Φλικ, που διαπρέπει με τη Μπάγερν, από την άλλη ο επίσης Γερμανός Τόμας Τούχελ, που είχε δώσει καλά δείγματα γραφής με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά συγκρούστηκε με τη διοίκηση, αναγκάστηκε να αποχωρήσει και τα τελευταία χρόνια κατάφερε να “αναστήσει” την Παρί Σεν Ζερμέν. Θα καταφέρει τώρα να κατακτήσει και την κορυφή της Ευρώπης; Ο Χάνσι Φλικ απονέμει εκ των προτέρων εύσημα στον αντίπαλο προπονητή: “Ο Τόμας κάνει πολύ καλή δουλειά, τον έχω επισκεφθεί στο Παρίσι. Νομίζω ότι η ομάδα λειτουργεί με εξαιρετικό τρόπο, παρά τα όσα γράφονται κατά καιρούς. Κάνει εκπληκτική δουλειά και θα χαρώ να τον δω την Κυριακή στον τελικό”.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ