Τρία χρόνια μετά την πανδημία, το αποκριάτικο πάρτι από το οποίο ξεκίνησε η διάδοση του κορωνοϊού στην Γερμανία διοργανώνεται ξανά με αρκετά πιο θετική διάθεση αυτή τη φορά.Τον Φεβρουάριο του 2020, εμφανίστηκε στην Γερμανία ένας μυστηριώδης ιός που κανείς δεν γνώριζε ούτε την προέλευση του ούτε τι συνέπειες θα είχε για την χώρα. Ένα πάρτι καρναβαλιού αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μετάδοσή του στην υπόλοιπη χώρα. Τρία χρόνια μετά, οι καλεσμένοι επέστρεψαν στον «τόπο του εγκλήματος» με μια ιδιαίτερη προσθήκη.

Φορώντας μια λαμπερή λευκή στολή καπετάνιου και με μια χρυσή αλυσίδα στο λαιμό που γράφει «Love», ο επιδημιολόγος Χέντρικ Στρέεκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Απρίλιο ήταν μέλος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, παρευρέθηκε με τον σύζυγό του σε ένα αποκριάτικο πάρτι στο Γκάνγκελτ το περασμένο Σάββατο. Ωστόσο τι ιδιαίτερο είχε αυτό το πάρτι;

Από μικρή πόλη σε «ιστορικό μέρος»

Το μέρος όπου ο ιολόγος διασκέδασε λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού μπορεί να πει κανείς πως αποτελεί έναν «ιστορικό τόπο». Αποτελεί το «σημείο μηδέν» της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εκδήλωση της καρναβαλικής ένωσης Λάνγκμπρούκερ Ντίκε Φλάα (Langbröker Dicke Flaa) αποδείχθηκε πως ήταν η πρώτη, από την οποία ξεκίνησε η διάδοση του κορωνοϊού στην Γερμανία το 2020. Ένας δίσκος μπύρας και κουπόνια ποτού από εκείνη την θρυλική συνάντηση φιλοξενούνται στο μουσείο «Σπίτι της Ιστορίας». Κατά τη διάρκεια της πεντάωρης εκδήλωση, σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 450 συμμετέχοντες προσβλήθηκαν από τον ιό, ο οποίος αποτελούσε τότε μυστήριο.

Συνεπώς το πρώτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από την περιοχή Χάινσμπεργκ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ακριβώς στα σύνορα με την Ολλανδία. Η μικρή αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ από την μια ημέρα στην άλλη, ενώ δεν έλειψαν κακεντρεχή σχόλια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. «Οι φήμες που διαδόθηκαν εκείνη την εποχή ήταν τρομερές» δηλώνει μια γυναίκα που θέλει να κρατήσει κρυφή την ταυτότητα της. «Γνωρίζουμε τον υποτιθέμενο ασθενή μηδέν και αυτό που του καταλογίστηκε είναι αισχρό. Δεν φέρθηκε καθόλου ανεύθυνα».

Στο τέλος το όνομά του αποκαταστάθηκε από τον επιδημιολόγο Στρέεκ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την συνάντηση για να κάνει την πρώτη μεγάλη επιτόπια μελέτη για τον κορωνοϊό, τη «μελέτη Χάινσμπεργκ». Το 2021 δημοσίευσε μια άλλη μελέτη στην οποία διαπίστωσε πως ο κακός αερισμός βοήθησε στην διάδοση του ιού τότε, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτέλεσε παράγοντα κινδύνου. Επομένως όλες οι εικασίες πως η μετάδοση του κορωνοϊού συσχετίζονταν με την συμπεριφορά που προέρχεται από την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, διαψεύστηκαν. «Αν κοιτάξει κανείς πίσω στα τρία τελευταία χρόνια, μπορεί να δει πόσο εύκολα γίνεται η μετάδοση του ιού» επισημαίνει ο επιδημιολόγος.

«Ήρθε η ώρα να βάλουμε τελεία στην πανδημία»

«Δεν έπρεπε να είχε γίνει καθόλου το αποκριάτικο πάρτι, φυσικά θα γινόταν υπερμετάδοση του ιού με αυτό τον τρόπο αλλά αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε. Ήταν σύμπτωση που έγινε εδώ και όχι στο καρναβάλι της Κολωνίας, καθώς τότε θα είχε λάβει άλλες διαστάσεις». Ο καθηγητής στο μεταξύ έχει κάνει φίλους στο Γκάνγκελτ. «Ήμουν πολύ χαρούμενος που με προσκάλεσαν» δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Για μένα αποτελεί λίγο το τέλος της πανδημίας (..) νομίζω πως ήρθε η ώρα να βάλουμε μια τελεία».

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο περιφερειακός διοικητής Στέφαν Πους, ο οποίος έγινε γνωστός σε εθνικό επίπεδο για τη διαχείριση κρίσεων την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού. «Έτσι είναι η ζωή: η χαρά και η λύπη πάνε χέρι-χέρι» δηλώνει. O ίδιος θεωρεί ότι οι Απόκριες αποτελούν την έναρξη της κανονικότητας. Ο επιδημιολόγος Χέντρικ Στρέεκ, ο οποίος δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με το γερμανικό καρναβάλι, δηλώνει ότι το διασκέδασε αλλά τα πράγματα μπορούν πάντα να αλλάξουν…

Κρίστοφ Ντρίζεν, dpa

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ