Οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να “σπάσουν” τα κρυπτογραφημένα κινητά διακινητών και να κατασχέσουν πολλούς τόνους κοκαΐνης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.Το οργανωμένο έγκλημα ναρκωτικών δεν φαίνεται να γνωρίζει προβλήματα στη διακίνηση του λευκού θανάτου. Το 2021 τελωνειακοί υπάλληλοι της σχετικής υπηρεσίας του Αμβούργου κατάσχεσαν μετά από ελέγχους πάνω από 18 τόνους κοκαΐνης. Η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών ήταν κρυμμένη σε κοντέινερ, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. Αντίθετα σε ολόκληρο το 2020 οι τελωνειακοί υπάλληλοι εντόπισαν την μισή ποσότητα, δηλαδή 8 τόνους. Μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο οι τελωνειακοί ανακάλυψαν 16 τόνους σε κοντέινερ από την Παραγουάη. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ποσότητα που κατασχέθηκε ποτέ στην Ευρώπη.

Παγίδα τα κρυπτογραφημένα κινητά

Η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών όμως δεν σταμάτησε. Τον Νοέμβριο οι τελωνειακοί κατάσχεσαν άλλα 360 κιλά κοκαΐνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία στο Αμβούργο είναι υπεύθυνη για όλα τα γερμανικά λιμάνια με εμπορευματοκιβώτια στη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα. Από το 2020 ο κλοιός έχει σφίξει γύρω από τους διακινητές που καλούνται όλο και πιο συχνά να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Πολλοί από αυτούς έχουν «αυτοπροδωθεί» χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα κινητά από το Enchrochat. Από τότε που γαλλικές και ολλανδικές υπηρεσίες έσπασαν την κρυπτογράφησή τους η γερμανική δικαιοσύνη του Αμβούργου κατάφερε να δρομολογήσει 123 ανακριτικές διαδικασίες σε βάρος περισσότερων από 200 κατηγορούμενους. Ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Δικαστηρίου Αμβούργου Κάι Βάντσεν ανέφερε ότι όλο και πιο συχνά οι δίκες αφορούν σε διακίνηση κοκαΐνης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ξεκίνησαν δύο ασυνήθιστα μεγάλες ακροαματικές διαδικασίες. Στην πρώτη στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονταν δέκα άνδρες, που φέρονται αναμεμειγμένοι σε λαθρεμπόριο πάνω από 3 τόνων κοκαΐνης. Άλλοι έντεκα από την Κολομβία φέρονται να διακίνησαν στο Αμβούργο 8 τόνους ναρκωτικών, από αυτούς κατασχέθηκαν 1,7 τόνοι, οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Οι διαδικασίες-μαμούθ φέρνουν το δικαστήριο στα όρια των δυνατοτήτων του από πλευράς χώρου και ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως λόγω πανδημίας. Χάρη στα δεδομένα του Encrochat το δικαστήριο του Αμβούργου έχει ακόμη πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του. Από τις 123 υποθέσεις οι 55 εκκρεμούν. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους έχουν προφυλακιστεί. Οι δικαστές θα πρέπει να βιαστούν, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωμένοι να δράσουν γρήγορα. Άλλωστε η τοπική κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Πράσινους και την Αριστερά ενέκρινε ακόμη 9 θέσεις δικαστών. Συστάθηκαν τρία νέα ποινικά τμήματα για να ασχοληθούν ειδικά με την Encrochat. Στο μεταξύ η Europol κατάφερε να αδρανοποιήσει κι άλλη μια υπηρεσία αποκρυπτογράφησης. Η βάση δεδομένων του Sky ECC θα πρέπει να περιλαμβάνει έως 4 φορές περισσότερα από το Encrochat-Fund.

Καταστρέφονται σε άγνωστη τοποθεσία

Το εμπόριο κοκαΐνης διακινεί τεράστια χρηματικά ποσά. Τα ναρκωτικά έρχονται στη Γερμανία σε πολύ καθαρή μορφή, λέει ο Στέφαν Μέινς, εκπρόσωπος της υπηρεσίας τελωνειακών ερευνών. Η περιεκτικότητα σε ενεργό συστατικό φτάνει στο 90%. Συνήθως οι ντίλερ νοθεύουν την ουσία για να διπλασιάσουν την ποσότητα. Ένα γραμμάριο κοκαΐνης κοστίζει στο λαθρεμπόριο 60 ευρώ, ένα κιλό 120.000 ευρώ. Η αξία των 16 τόνων που κατασχέθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο φτάνει τα 2 δις ευρώ. Τι γίνεται όμως με τα κατασχεθέντα ναρκωτικά; Εκτός από μια μικρή ποσότητα, που λειτουργεί ως αποδεικτικό στοιχείο, καταστρέφονται το συντομότερο δυνατόν. Πότε και πού πρέπει να μείνει μυστικό. Η βαυαρική αστυνομία επέτρεψε πρόσφατα σε εκπροσώπους του τύπου να παρακολουθήσουν τη λεγόμενη «επιχείρηση λιώσιμο του χιονιού». 1,5 τόνοι λευκής σκόνης κατέληξαν σε μονάδα αποτέφρωσης σκουπιδιών. Το φορτηγό με την ουσία καθοδόν προς ένα μυστικό εργοστάσιο στην Άνω Βαυαρία συνόδευαν αστυνομικά οχήματα με ανάμενα τα φώτα και αστυνομικούς βαριά οπλισμένους. Πού έγινε η καύση, παραμένει μυστικό.

Όπως λέει ο εκπρόσωπος του γραφείου τελωνειακών ερευνών, οι δράστες είναι πολύ βίαιοι παραπέμποντας στη δολοφονία του Ολλανδού δημοσιογράφου Πέτερ ντε Φρις, που τον περασμένο Ιούλιο πυροβολήθηκε στο Άμστερνταμ, μέσα στο δρόμο.Ο ντε Φρις ήταν εκ των έμπιστων ενός βασικού μάρτυρα σε δίκη ναρκωτικών. Πριν από αυτόν είχαν δολοφονηθεί ο δικηγόρος και ο αδελφός του μάρτυρα. «Προσπαθούμε να συμβάλουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες καταστάσεις δεν θα εμφανιστούν στη Γερμανία» λέει ο Μέινς. Στόχος των τελωνειακών είναι λοιπόν όχι μόνο να σταματήσουν τη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά να διαλύσουν τις εγκληματικές δομές των δραστών. Στην περίπτωση κατάσχεσης ποσότητας-ρεκόρ του περασμένου Φεβρουαρίου δυστυχώς δεν επετεύχθη. «Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη» σημειώνει ο Μέινς. Εξάλλου Ολλανδοί ανακριτές κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα κινητά.

Μπέρνχαρντ Σπρένγκελ/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ