Διάλεξε τη μέρα για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ: χθες ήταν το ντιμπέιτ της δημοκρατικής Δεξιάς (LR).Ο Ερίκ Ζεμούρ διάλεξε πρωτόγνωρο τρόπο για την ανακοίνωσή του: Καταρχάς ένα 10λεπτο βίντεο νωρίς το μεσημέρι από τα κοινωνικά μέσα (youtube) και έναν δεύτερο, πιο κλασικό τρόπο, με συνέντευξη στο βραδινό δελτίο του πρώτου καναλιού TF1.

Στο ίδιο κανάλι μισή ώρα αργότερα ξεκίνησε το ντιμπέϊτ των 5 υποψηφίων της δεξιάς. Ήταν γι’ αυτούς η τελευταία ευκαιρία για να πείσουν τους οπαδούς πριν από το Συνέδριο που ξεκινάει σήμερα και κλείνει το Σάββατο το βράδυ, με την εκλογή του υποψηφίου που θα εκπροσωπήσει το κόμμα για την προεδρία.

Την ερχόμενη Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, ο Ερίκ Ζεμούρ οργανώνει την πρώτη του συγκέντρωση στην μέγα- αίθουσα «Ζενίθ», βραχυκυκλώνοντας συστηματικά τους Ρεπουμπλικάνους στο κυνηγητό για τους ψηφοφόρους της δεξιάς. Το χθεσινοβραδινό ντιμπέϊτ των 5 της δεξιάς επισκιάσθηκε ολοκληρωτικά από την υποψηφιότητα Ζεμούρ και την με επεισοδιακό τρόπο έναρξη της εκστρατείας του.

Μιμούμενος τον στρατηγό Ντε Γκωλ

Μπροστά σε ένα μικρόφωνο στυλ BBC δεκαετίας ’50, διαβάζοντας με χαμηλωμένα μάτια τα χαρτιά του, ο Ερικ Ζεμούρ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του. «Κατάφωρος παραλληλισμός» με το περίφημο «κάλεσμα του Ντε Γκωλ» για αντίσταση, από το στούντιο του BBC στις 18 Ιουνίου 1940. Αυτό που για την ομάδα –Ζεμούρ θεωρήθηκε «εύρημα», για πολλούς Γάλλους θεωρήθηκε «ιεροσυλία», «υφαρπαγή κληρονομιάς». Όταν μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν ο Ζεμούρ είχε βρει λόγια για να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του στρατηγού Πετέν στην υπόδουλη γαλλική κυβέρνηση του Βισί.

Με το βίντεο αντιπαραθέτει μια ευτυχή Γαλλία του ’60 με μία παρακμιακή σημερινή Γαλλία. Απέναντι σε άλλοτε γοητευτικές εικόνες των Αλαίν Ντελόν και Μπριζίτ Μπαρντώ, καθώς και του υπερηχητικού Κονκόρντ, δίνει εικόνες αστικής βίας του σήμερα.

Λόγω απειρίας προφανώς, για τις εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο δεν είχαν εξασφαλισθεί τα δικαιώματα χρήσης, με συνέπεια ορισμένα κανάλια να μεταδίδουν μόνο τον ήχο.

Με το βίντεο πάντως, ο Ερικ Ζεμούρ δικαιολογεί την απόφασή του για την υποψηφιότητα λέγοντας μεταξύ άλλων : «Μας έκρυψαν την αλήθεια για την αντικατάστασή μας (από τους μετανάστες)». Χαρακτηρίζει μάλιστα τους ίδιους τους Γάλλους «εξόριστους εσωτερικού». Και καταλήγει υπογραμμίζοντας : «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μεταρρυθμίσεις, αλλά για τη σωτηρία της Γαλλίας», υπονοώντας εαυτόν ως τον μελλοντικό σωτήρα, χωρίς να εξηγεί όμως τους τρόπους.

Το φιάσκο της συνέντευξης στο TF1

Αυτά που δεν είπε ο Ζεμούρ στο βίντεο, για την αγοραστική δύναμη για παράδειγμα, ή την απασχόληση, την οικολογία, ή την επανεκβιομηχάνιση της χώρας, οι Γάλλοι περίμεναν να τα ακούσουν ή έστω να πάρουν μια ιδέα κατά τη συνέντευξη στο κανάλι TF1 που θα ακολουθούσε.

Ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος Ζιλ Μπουλό επέλεξε να προσανατολίσει τις ερωτήσεις του γύρω από το βίντεο ή τις θέσεις του υποψηφίου για τους μετανάστες και τις γυναίκες, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το βιβλίο του. Παρά τη μεγάλη δημοσιογραφική του πείρα, ο Ερίκ Ζεμούρ ως πολιτικός υποψήφιος αυτή τη φορά έδειξε απειρία, άφησε τον χρόνο να του ξεφύγει απαντώντας διεξοδικά στις ερωτήσεις που δεν είχαν στενή σχέση με το πρόγραμμά του.

Ο χρόνος έληξε, ο Ζιλ Μπουλό τον ευχαρίστησε, αφήνοντας έναν Ζεμούρ σύξυλο, που κατόρθωσε όμως να παρατηρήσει : «Μα δεν μου κάνατε καμία ερώτηση για το πρόγραμμά μου».

«Σας υπόσχομαι ότι θα σας ξανακαλέσω μελλοντικά» ήταν η απάντηση του Ζιλ Μπουλό, που βραχυκύκλωσε αυτή τη φορά τους συναδέλφους δημοσιογράφους, με τα αμήχανα σχόλια που ακολούθησαν για το «ποιος από τους δύο δεν έκανε σωστά τη δουλειά του» γύρω από το τραπέζι της συνέντευξης», καθώς και εάν κέρδισε ή όχι τελικά συμπάθειες ο Ζεμούρ. Η συγκέντρωση την Κυριακή στο Ζενίθ σίγουρα θα δείξει.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ