Με “νέες απειλές” θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση που καταρρεύσει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.”Στην περίπτωση που πέσει η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νεα προβλήματα και απειλές”, λέει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην πολιτική επιθεώρηση Politico των Βρυξελλών, παραμονή της Διάσκεψης για τη Λιβύη που συγκαλεί αύριο η κ. Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο κ. Ερντογάν προειδοποιεί πως στην περίπτωση αυτή νέα κύματα μεταναστών θα κατακλύσουν την Ευρώπη και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, θα βρούν πρόσφορο έδαφος για να ορθοποδήσουν και πάλι.

Στο άρθρο που έγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας- με τίτλο “Ο δρομος για την ειρήνη στην Λιβύη περνάει από την Τουρκία”- λέει πως η Ευρώπη θα κάνει ένα ιστορικό λάθος αν αφήσει την Λιβύη στα χέρια του Χαφτάρ, που τον αποκαλεί “βαρώνο του πολέμου”. Ξεδιπλώνει τις θέσεις της χώρας του για το ζήτημα της Λιβύης, αλλά και την οδό που θα ακολουθήσει αύριο στο Βερολίνο. Κατηγορεί την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, αλλά και την Γαλλία για την στάση τους.

“Αναξιόπιστος” ο Χαφτάρ

Ο κ. Ερντογάν επίσης εξέφρασε τη δυσπιστία του για τον Χαφτάρ. “Δεν είναι αξιόπιστος”, είπε, τονίζοντας πως βομβαρδίζει ακόμη την Τρίπολη, ενώ πρόσθεσε πώς ό,τι και να αποφασιστεί στο Βερολίνο θα παρακολουθεί στενά τις ακόλουθες πράξεις του Χαφτάρ. Η Άγκυρα ευελπιστεί σε μια εκεχειρία που θα οδηγήσει σε πολιτική λύση με μια πιθανή οικουμενική κυβέρνηση, χωρίς να πέσει το καθεστώς Σαράτς με το οποίο έχει υπογράψει και μνημόνιο για καθορισμό των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να σημειωθεί ότι προχθές ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε τουρκική μειονότητα ενός εκατομμυρίου στην Λιβύη, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την αποστολή στρατού στην Τρίπολη.

Μάλιστα διπλωματικές πηγές, αναφερόμενες στο προσχέδιο κειμένου της διάσκεψης για μία μόνιμη εκεχειρία, με στόχο να οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές που έχουν αναβληθεί, τονίζουν ότι οι ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που βρίσκεται εκεί πρέπει να ενισχυθεί- και γιατί όχι με ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις; Κάτι που ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν θέλει καν να ακούσει.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ