Με αφορμή τις ταραχές των τελευταίων ημερών στην Ιερουσαλήμ ο Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται και πάλι στο Ισραήλ και αναλαμβάνει ρόλο προστάτη όλων των μουσουλμάνων.Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος τρομοκρατίας» κατά τη διάρκεια ομιλίας, στην οποία αναφέρθηκε στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. «Το τυραννικό Ισραήλ, το κράτος της τρομοκρατίας, επιτίθεται με άγριο και ανήθικο τρόπο στους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ, που δεν έχουν άλλο μέλημα από το να προστατεύσουν τα σπίτια τους και την από χιλιάδων ετών χώρα τους, όπως και τις ιερές αξίες τους», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας και συνέχισε χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια ως επίθεση εναντίον «όλων των μουσουλμάνων».

Ο Ερντογάν πάει μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι «η προστασία της τιμής της Ιερουσαλήμ είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου». Καλεί επίσης όλες τις χώρες, πρωτίστως τις μουσουλμανικές, να «αναλάβουν δράση κατά των επιθέσεων του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων». Παράλληλα ο πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας πως αν δεν «σταματήσει αυτή τη δίωξη» θα αποδείξει ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5 όπως λέει πολλές φορές χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Μέτωπο με το Ισραή από το 2018

Δριμείες επικρίσεις και έντονη αντιπαράθεση είχαν ήδη φέρει την Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ από το 2018, όταν ο Ερντογάν χαρακτήρισε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «κρατική τρομοκρατία» τις ενέργειες του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη. Η Τουρκία και το Ισραήλ εξακολουθούν να έχουν τεταμένες σχέσεις από το 2018, όταν είχαν αποχωρήσει αμοιβαία οι πρεσβευτές των δύο χωρών μετά τον θάνατο διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας. Η Αγκυρα τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δείξει βούληση για επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, όμως οι εξελίξεις δείχνουν ότι τι μονοπάτι είναι δύσβατο, όπως συμβαίνει και με τις σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας.

Ανδρέας Ρομπόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ