Η Τουρκία αναζητά συμμάχους εν μέσω εξωτερικών και εσωτερικών πιέσεων. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να βάλει φρένο στον κατήφορο της οικονομίας.Η Νέκλα ελ Μάνγκους είναι η υποuργός που είχε ζητήσει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών από την Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσαβούσογλου στην Τρίπολη.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται για νέα επιχείρηση στην Συρία, την ώρα που αναζητεί, μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς, διαύλους επικοινωνίας και συμβιβασμού για την νέα αμερικανική ηγεσία και την ταυτόχρονη κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χθές τα μεσάνυχτά καρατόμησε δύο υποδιοικητές της Κεντρικής Τράπεζας και ένα μέλος του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής.

Αποτέλεσμα; Νέο ρεκόρ του δολαρίου που έφτασε στις 9,18 λίρες. Όπως είναι γνωστό ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κηρύξει πόλεμο και κατά των επιτοκίων. Θεωρεί πως είναι η αρχή του κακού, χωρίς να συνυπολογίζει τους υπόλοιπους δείκτες. Την προσεχή Πέμπτη ο κεντρικός τραπεζίτης καλείται να αποφασίσει νέα μείωση επιτοκίου κατά 1%. Φαίνεται πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας τώρα απομακρύνει όποιους έχουν ενδοιασμούς γι’ αυτή την κίνηση.

Η οικονομική δυσπραγία θα έχει αντίκτυπο στις εκλογές

Η τελευταία μείωση οδήγησε σε υποτίμηση της λίρας σχεδόν κατά 10% σε λιγότερο από ένα μήνα.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν σημειώνοντας ότι η μείωση του επιτοκίου δεν είναι πανάκεια. Μετα την πρόσφατη μείωση του επιτοκίου, τα CDS της Τουρκίας από τα 362 που βρίσκονταν την 1η Σεπτεμβρίου, μεχρι χθές είχαν ανέλθει σε 438. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα και κάτι, ο δείκτης ρίσκου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 20%.

Ας μήν ξεχνάμε ότι το δυνατό χαρτί του Ερντογάν που τον οδήγησε σε διαδοχικές εκλογικές νίκες τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν η θετική πορεία της οικονομίας που τριπλασίασε το εισόδημα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.

Η συνέχιση της τωρινής εικόνας που εξανεμίζει το εισόδημα των πολιτών είναι βέβαιο πως θα έχει αντίκτυπο στις κάλπες των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το ’23.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ