Με το χέρι στην σκανδάλη περιμένουν οι Τούρκοι στρατιώτες που έχουν παραταχθεί στην παραμεθόριο Τουρκίας-Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη. Ανά πάσα στιγμή η επιχείρηση θα ξεκινήσει με τις κάννες στραμμένες προς την Συρία.Ο Ταγιπ Ερντογάν αναχωρώντας για την Σερβία δήλωσε από το αεροδρόμιο πως μετά την επικοινωνία που είχε με τον ίδιο τον Τραμπ έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ότι δεν θα βρίσκονται άμεσα στην περιοχή και πως για τους συλληφθέντες του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους τα τελευταία δυο χρόνια στην περιοχή υπεύθυνη θα είναι πλέον η Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν απαντώντας στην ανακοίνωση των ΗΠΑ από το τουιτερ, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις σε εδάφη κανενός. Υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας όπως τόνισε και πρόσθεσε ότι αφού γίνει εκκαθάριση από τους κούρδους αντάρτες της ΥPG και του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης PYD, στόχος είναι να επιστρέψουν οι σύριοι πρόσφυγες στην ζώνη ασφαλείας, μήκους 30 χιλιομέτρων.

Η Άγκυρα μπορεί να μην πέτυχε την συνεργασία ή την πλήρη συναίνεση των ΗΠΑ για την εισβολή ανατολικά του Ευφράτη με στόχο την δημιουργία ζώνης ασφαλείας απαλλαγμένη ουσιαστικά από τους κούρδους της Συρίας, αλλά τουλάχιστον όπως φαίνεται εξασφαλίζει την αποφυγή της πιθανότητας να συναντηθούν τα τουρκικά στρατεύματα με αμερικάνικά που βρίσκονται στην περιοχή. Στην άλλη πλευρά του μετώπου και οι κουρδικές δυνάμεις οχυρώνονται και μάλιστα σύμφωνα με τουρκικές πηγές έχουν ήδη τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή της παραμεθορίου άραβες μαχητές.

Παράλληλα και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν και στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού δυτικά του Ευφράτη δηλώνουν έτοιμες να πολεμήσουν μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις.

ΟΙ επόμενες ώρες και μέρες θα δείξουν ποια τροπή θα πάρουν τα πράγματα πριν η μετά την έναρξη της εισβολής, βάση του σχεδίου της Άγκυρας που αναβάλλεται από τον περασμένο Φλεβάρη πάντα με αμερικανικές παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής.

Αντρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ