Αγωνιστικές εκπλήξεις, απρόβλεπτες συμπεριφορές, αλλά και κάποιες αβλεψίες των διοργανωτών χαρακτηρίζουν το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ στη Γερμανία.Γερμανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «αλαλούμ» με τα εισιτήρια στη μεγάλη αναμέτρηση Ελλάδας-Γερμανίας την περασμένη Τρίτη. Όπως αναφέρουν, την τελευταία στιγμή οι διοργανωτές αποφάσισαν να μεταφέρουν ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι από τις 17.15 το απόγευμα στις 20.30 (τοπική ώρα), αναμένοντας προφανώς μεγαλύτερη προσέλευση στο γήπεδο και υψηλή τηλεθέαση. Αποτέλεσμα: πολλοί φίλαθλοι που είχαν αγοράσει εισιτήριο για το παιχνίδι Ελλάδας-Γερμανίας βρέθηκαν να παρακολουθούν, άθελά τους, την αναμέτρηση Φινλανδίας-Ισπανίας.

Στην προπώληση εισιτηρίων το «μαγικό χαρτάκι» δεν ανέφερε καν την Ελλάδα και τη Γερμανία. Ανέφερε απλώς ότι ο «νικητής του παιχνιδιού #61» θα αντιμετώπιζε τον «νικητή του παιχνιδιού #62» σύμφωνα με την ορολογία της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ (FIBA). Όλα αυτά σε συγκεκριμένο σλοτ και συγκεκριμένα την Τρίτη, στις 17.15. Όσοι εμφανίστηκαν εκείνη την ώρα στο γήπεδο είχαν δικαίωμα εισόδου μόνο για έναν αγώνα, αλλά ξαφνικά είδαν μπροστά τους τον «νικητή του παιχνιδιού #63» να παίζει εναντίον του «νικητή του παιχνιδιού #64», δηλαδή τον αγώνα Φινλανδίας-Ισπανίας. Σύμφωνα με το Spiegel Online η FIBA και η γερμανική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης (DBB) αλληλακατηγορούνται τώρα για το μπέρδεμα με τα εισιτήρια.

Επιτέλους, βρέθηκε τηλεοπτική κάλυψη

Ενδεικτικό για το χαμηλό ενδιαφέρον των Γερμανών φιλάθλων είναι το ότι στη φάση των ομίλων δεν είχε βρεθεί ούτε ένας δημόσιος ή ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που να ενδιαφέρεται να καλύψει τη διοργάνωση. Ζωντανή μετάδοση προσέφερε μόνο μία πλατφόρμα streaming, η MagentaSport. Ωστόσο, μετά την πρόκριση της Γερμανίας στους «8» το RTL αποφάσισε να καλύψει τελικά το μεγάλο παιχνίδι με την Ελλάδα, καταγράφοντας περίπου 2,5 εκατομμύρια τηλεθεατές το βράδυ της Τρίτης. Ο αριθμός κρίνεται ικανοποιητικός για αγώνα μπάσκετ κι έτσι το RTL θα καλύψει τώρα και τον ημιτελικό της Παρασκευής, με την «Νατσιονάλμανσαφτ» να αντιμετωπίζει την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία, διεκδικώντας την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. «Θα ήταν καλό να έδειχνε η τηλεόραση περισσότερο μπάσκετ, νομίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον στον κόσμο», λέει ο Φραντς Βάγκνερ, ένας από τους πρωταγωνιστές της Νατσιονάλμανσαφτ. «Με τα παιχνίδια μας και με την απόδοσή μας θέλουμε να γίνει πιο δημοφιλές αυτό το άθλημα στη Γερμανία», συμπληρώνει ο «ψηλός» των Γερμανών Γιοχάνες Τίμαν.

Παράπονα για τη διαιτησία

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχω μιλήσει για τη διαιτησία, δεν θα το κάνω αυτό ούτε σήμερα, αλλά νομίζω ότι η FIBA πρέπει κάτι να κάνει. Δεν το λέω για τον δικό μας αγώνα, γίνονται πολλά και μεγάλα λάθη σε αυτή τη διοργάνωση». Το παράπονο δεν προέρχεται από Έλληνα, αλλά από τον Ιταλό Νικολό Μέλι, μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό της ομάδας του από τη Γαλλία στην προημιτελική φάση. Όλοι συμφωνούν ότι σε αυτό το Ευρω-μπάσκετ δεν έλειψαν οι γκάφες της διαιτησίας και της γραμματείας. Μία από τις κορυφαίες ήταν η απώλεια 22 δευτερολέπτων στο αμφίρροπο παιχνίδι Τουρκίας-Γεωργίας, αν και θεωρητικά το χρονόμετρο είχε σταματήσει. Στον αγώνα Γερμανίας-Λιθουανίας οι διαιτητές …ξέχασαν να δώσουν τη μπάλα για να εκτελεστεί μία ελεύθερη βολή μετά από αντιαθλητικό φάουλ, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) υποστηρίζει ότι «πολλοί κορυφαίοι διατητές παραμένουν εκτός διοργάνωσης, γιατί η FIBA δεν συνεργάζεται με την Euroleague». Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, στην ηλεκτρονική της έκδοση, σχολιάζει ότι «σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το αγωνιστικό επίπεδο είναι υψηλότερο από ποτέ, με μόνη εξαίρεση τους διαιτητές».

Πιστωτική κάρτα για τους νικητές

Μορφή της διοργάνωσης αναδεικνύεται ο προπονητής της Ιταλίας Τζιανμάρκο Ποτσέκο, με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του, που συχνά τον έφερε στα όρια της τεχνικής ποινής ή και πέρα από αυτά. «Παίξαμε το καλύτερο μπάσκετ σε αυτή τη διοργάνωση» δήλωσε με πείσμα μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του από τη Γαλλία, αφού προηγουμένως είχε πάρει στο κυνήγι τους διαιτητές στα αποδυτήρια. Πάντως, μετά την απρόσμενη νίκη των Ιταλών απέναντι στη Σερβία, ο Ποτσέκο πανηγύρισε έξαλλα, αγκάλιασε όλον τον πάγκο της Σερβίας, ενώ σε μία τυχαία συνάντηση με τον Γιάννη Αντετοκούμπο, με τον οποίο τον χωρίζουν 30 πόντοι, πήρε φόρα και προσγειώθηκε στην αγκαλιά του Έλληνα σέντερ. Έδειξε βέβαια και εμπράκτως την εκτίμησή του για την ομάδα του, δίνοντας στους Ιταλούς την προσωπική του πιστωτική κάρτα για να …ξεσκάσουν λίγο μετά τη νίκη απέναντι στη Σερβία.

Η γενναιόδωρη χειρονομία μαθεύτηκε γρήγορα. «Κόουτς, θα χρειαστούμε την πιστωτική σου κάρτα απόψε», έλεγε ο αρχηγός της Νατσιονάλμανσαφτ Ντένις Σρέντερ στον Καναδό προπονητή Γκόρντον Χέρμπερτ μετά τη νίκη-πρόκριση απέναντι στην Ελλάδα. «Μην περιμένεις και πολλά, έχω πίσω μου τρία διαζύγια», του απάντησε εκείνος. Έτσι διηγήθηκε την ιστορία στους δημοσιογράφους ο Χέρμπερτ το βράδυ της Τρίτης. Όμως την άλλη μέρα ανασκεύασε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι απλώς αστειευόταν. Παραδέχθηκε πάντως ότι άφησε ελεύθερους τους παίκτες για να το γιορτάσουν εκείνο το βράδυ. «Δεν θέλω καν να ξέρω που πήγαν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προτίμησε να χαλαρώσει «με μια παγωμένη μπύρα» το βράδυ της Τρίτης. Ο Γκόρντον Χέρμπερτ ήταν από τους λίγους που έλεγαν, πριν ακόμη ξεκινήσει η διοργάνωση, ότι στόχος της Γερμανίας είναι ένα μετάλλιο σε αυτό το Ευρωμπάσκετ.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Rheinische Post, Die Zeit)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ