Με ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να μην αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις και να ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική συνόδευσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος.Η χθεσινή προτροπή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ προς την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει στους εταίρους και τις αγορές ότι δεν θα αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, «φωτογραφίζει» τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και δεν είναι καθόλου τυχαία. Φαίνεται να αντικατοπτρίζει ένα γενικότερο κλίμα που διαγράφεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της 20ης Αυγούστου και του τυπικού τέλους των μνημονίων.

Ο Γερμανός επικεφαλής του Ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, αλλά αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ωστόσο οι θέσεις που αποτυπώνει έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι αυτός προετοίμασε τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, ενώ ο ίδιος ενημερώνει και τις αγορές για την πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές της. Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις του παρακολουθούνται με μεγάλη προσοχή από τους επενδυτές.

Σειρά παραινέσεων προς την Ελλάδα

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ο τελευταίος στη σειρά που ζητάει την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Πριν από αυτόν είχαν ήδη διατυπώσει ανάλογη θέση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής τον Ιούλιο, ενώ και η έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ την περασμένη βδομάδα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί έχει αφήσει ανοικτό το θέμα της μείωσης των συντάξεων, ωστόσο δεν έχει ιδιαίτερο λόγο στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους δανειστές, δηλαδή τις χώρες της Ευρωζώνης.

Τα δύο όπλα των εταίρων-δανειστών

Η Ελλάδα μπορεί να βγαίνει από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει την πολυτέλεια να επιλέξει η ίδια την πολιτική που θα ακολουθήσει. Οι εταίροι και δανειστές έχουν δύο ισχυρά όπλα στα χέρια τους και μαζί τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης.

Το ένα είναι η σύνδεση παραμέτρων της ελάφρυνσης του χρέους με την πιστή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και το άλλο είναι οι αγορές, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αιχμή των Ευρωπαίων αξιωματούχων και εταίρων θα μπορούσε να κλείσει την πόρτα στην πρόσβαση της χώρας σε δανεισμό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ