Το όνομα της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια φέρει πλέον η αίθουσα τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης ζητούν εν τω μεταξύ οι ευρωβουλευτές.Η ιστορία είναι γνωστή: η Μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια πλήρωσε με τη ζωή της τον αγώνα της να φέρει στο φως την αλήθεια. Και η αλήθεια στην προκειμένη περίπτωση ήταν η πιθανή εμπλοκή της Μάλτας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο Panama Papers. Προ ημερών η Δάφνη σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθέτησαν άγνωστοι στο αυτοκίνητό της. Αλλά ήταν πράγματι άγνωστοι; Η οικογένειά της κάνει λόγο για «κράτος μαφίας» και υπανίσσεται εμπλοκή ή τουλάχιστον ανοχή του πρωθυπουργού Γιόζεφ Μουσκάτ.

Η υπόθεση απασχολεί πλέον και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη σχετική συζήτηση το βράδυ της Τρίτης οι ευρωβουλευτές, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ζήτησαν άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Όπως λέει στην Deutsche Welle η Μαλτέζα ευρωβουλευτής Ρομπέρτα Μετσόλα, «oλόκληρη η χώρα προσπαθεί να συνέλθει από αυτή την κτηνώδη δολοφονία που είχε στόχο την καλύτερη αλλά και πιο αγαπητή δημοσιογράφο της Μάλτας. Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αποτυχία των κρατικών θεσμών να προστατεύσουν έναν άνθρωπο σαν τη Δάφνη».

«Αίθουσα Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια»

Η αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες που φιλοξενεί συνεντεύξεις τύπου ονομάζεται «Άννα Πολιτκόφσκαγια» προς τιμήν της Ρωσίδας δημοσιογράφου που είχε δολοφονηθεί στη Μόσχα πριν από έντεκα χρόνια. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η αντίστοιχη αίθουσα στο Στρασβούργο θα φέρει πλέον το όνομα της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια. Στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής παραβρέθηκαν και μέλη της οικογένειάς της, εμπνέοντας σεβασμό και συγκίνηση. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφία Ίντφελντ το βράδυ της Τρίτης: «Σήμερα το απόγευμα συνάντησα τους γιους της και εντυπωσιάστηκα από τη σύνεση και το σθένος τους. Αλλά δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη, αν δείτε τη βιογραφία της Δάφνης. Ήταν μία γυναίκα θαρραλέα και δυνατή. Πρέπει λοιπόν τώρα να δείξουμε κι εμείς το ίδιο θάρρος. Και παρά το σοκ, παρά το πένθος μας, πρέπει να δράσουμε…»

Πέρα από τις θεωρητικές τοποθετήσεις με τις οποίες προφανώς κανείς δεν διαφωνεί, τί μπορεί να σημαίνει αυτό σε συγκεκριμένα βήματα; Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ καταθέτει τη δική του πρόταση: «Πρέπει εμείς να φέρουμε εις πέρας τη μάχη που άρχισε η Δάφνη. Προτείνω πέντε συγκεκριμένα βήματα. Πρώτον, διεθνή έρευνα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη διαφθορά στη Μάλτα. Δεύτερον, η Μάλτα να ενταχθεί επιτέλους στον κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Τρίτον, μία σοβαρή έρευνα από την Κομισιόν για το κράτος δικαίου στη Μάλτα. Τέταρτον, να στηρίξουμε την οικογένεια της Δάφνης αλλά και το αίτημά της να παραιτηθεί η κυβέρνηση Μουσκάτ. Και πέμπτον, να θεσπίσουμε, εδώ στην Ευρωβουλή και στη μνήμη της Δάφνης, ένα βραβείο για την ερευνητική δημοσιογραφία, στα πρότυπα του βραβείου Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού Μουσκάτ

Από την πρώτη στιγμή η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Μαλτέζου πρωθυπουργού Γιόζεφ Μουσκάτ καταδίκασε την επίθεση και υποσχέθηκε διεθνή έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία έχει ήδη αρχίσει, ενώ επικήρυξε τους δολοφόνους με ένα εκατομμύριο ευρώ. Αλλά ακόμη και η οικογένεια της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια κατηγορεί τις αρχές για συνέργεια ή ανοχή στο έγκλημα και δεν συμμετείχε καν σε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν της στη Μάλτα.

Η ευρωβουλευτής Ρομπέρτα Μετσόλα σχολιάζει: «Η (διεθνής) έρευνα μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι, για παράδειγμα, επισκέπτεται τη Μάλτα ο επικεφαλής της ιταλικής ‘Επιτροπής κατά της Μαφίας̓ και ζητεί μία συνάντηση με τον αρχηγό της αστυνομίας, αλλά ο αρχηγός της αστυνομίας δεν αποδέχεται τη συνάντηση. Υπάρχουν λοιπόν πολλά ερωτήματα, τα οποία προκαλούν κάποια δυσπιστία για το αν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις αρχές…»

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ