Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και το διεθνές δίκαιο αναμένεται να στείλουν απόψε οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Άγκυρα, εκφράζοντας αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.Το ξεκάθαρο μήνυμα σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, αλλά και το διεθνές δίκαιο, αναμένεται να στείλουν απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Άγκυρα, ενώ ταυτόχρονα θα εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών, στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, υπενθυμίζει επίσης προηγούμενες αποφάσεις της ΕΕ, με τις οποίες είχαν καταδικάσει απερίφραστα τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Νέα νομοθεσία για κλιματική ουδετερότητα

Και ενώ για την Τουρκία υπάρχει πλήρης συναίνεση των ηγετών ότι θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της, στα υπόλοιπα βασικά θέματα της διήμερης συνόδου κορυφής -όπως ο καθορισμός του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με στόχο μηδενικές εκπομπές άνθρακα το αργότερο ως το 2050- υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες.

Ειδικότερα, αναφορικά με τον προϋπολογισμό οι διαφωνίες μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων χωρών έχουν οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε πολύ κρίσιμο σημείο. Στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται συμφωνία, ωστόσο ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ θα επιδιώξει να αποσπάσει την πολιτική δέσμευση των ηγετών πως θα υπάρξει συνολική απόφαση μέχρι το Μάρτιο. Η διαφορά που υπάρχει σήμερα μεταξύ των πλούσιων που θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες και των φτωχότερων χωρών που ζητούν αύξηση, ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την επταετία 2021-2027 και θα απαιτηθούν σημαντικές προσπάθειες για την εξεύρεση ενός κοινού τόπου.

Αναφορικά με το άλλο μεγάλο θέμα, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Κομισιόν δημοσιοποίησε χθες την πρόθεσή της να προτείνει το Μάρτιο νέα νομοθεσία με την οποία η ΕΕ θα δεσμεύεται στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, δηλαδή μηδενικές εκπομπές άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2050.

Η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να φτάσουν τα 3 τρις ευρώ έως το 2030, ενώ ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης – κυρίως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία – επειδή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται πολύ από τον άνθρακα, ζητούν στήριξη εκατοντάδων δις ευρώ από την ΕΕ, προκειμένου να αποδεσμευθούν από αυτόν.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ