Ο Πατριάρχης με τον Ιερισσού Νικόδημο και τον παλαιό καθηγητή της Σχολής και Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε Βασίλειο Σταυρίδη.

Κωνσταντινούπολη, 16.07.2010. Την ευχή να ληφθεί, επιτέλους, η απόφαση επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, πριν συμπληρωθούν σαράντα χρόνια, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ομιλία του στη Σχολή της Χάλκης. Στο Ναό της Μονής Αγίας Τριάδος, όπου η Σχολή της Χάλκης, τελέσθηκε χθες Θεία Λειτουργία κατά την οποία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους Νικόδημος, ο οποίος τυγχάνει απόφοιτος και εόρτασε στην τροφό Σχολή τα ονομαστήριά του (14 Ιουλίου είναι του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου).

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Μητροπολίτης Πέργης, Ευάγγελος, ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος, Μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος, κληρικοί από την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Στη δεξίωση που ακολούθησε, στην αίθουσα τελετών της Σχολής, τους παρισταμένους καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Μοσχονησίων, Απόστολος, Ηγούμενος της μονής, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στο βίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Ο Μητροπολίτης Ιερισσού Νικόδημος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυετή και πανορθόδοξη προσφορά της Τροφού Θεολογικής Σχολής, καθώς και στο πολυσχιδές εργο του Οικουμενικού Πατριάρχου τονίζοντας ότι «αίρει τον Σταυρό της μαρτυρικής Εκκλησίας και ζει μέσα εις την χαρμολύπη της Εσταυρωμένης δόξης του».

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης- μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία της Σχολής και για την αδικία που έγινε λέγοντας: «Όλοι περιμένουμε και όλοι προσευχόμεθα, όλοι ελπίζουμε και όλοι προσδοκούμε την επαναλειτουργία της Σχολής μας. Είναι πόθος ιερός όλων μας, είναι Θεός της δικαιοσύνης, πιστεύουμε ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχίζεται επ’ άπειρον αυτή η αδικία που έγινε εις βάρος του Πατριαρχείου μας, εις βάρος της Σχολής μας, εις βάρος όλης της Ορθοδοξίας, διότι η Σχολή μας διακονούσε και εξυπηρετούσε με τους αποφοίτους της όχι μόνο την Πρωτόθρονον εδώ Εκκλησία, αλλά πολλές αδερφές Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Ο Πατριάρχης επεσήμανε το γεγονός της συμπλήρωσης τριάντα εννιά χρόνων από τότε που ανεστάλη η λειτουργία της τονίζοντας ότι: «Είναι εφέτος τριάντα εννιά χρόνια αφότου μας την έκλεισαν οι τουρκικές Αρχές και ευελπιστούμε και επιμένουμε ότι μέχρι του προσεχούς έτους που συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την αποφράδα ημέρα του Αυγούστου του 1971, θα μας την έχουν ξανανοίξει οι τουρκικές Αρχές, οι οποίες την έκλεισαν.

Προχθές, μόλις προ ολίγων ημερών, ομίλησε σχετικώς σε μια τηλεοπτική συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβερνήσεως και πρώην Πρόεδρος της Μεγάλης τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως κ. Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είπε ότι προσωπικώς θα ηύχετο από καρδίας να επαναλειτουργήσει η Σχολή για να δίνει κληρικούς εις τους χριστιανούς συμπατριώτας και προσέθεσε ότι η κυβέρνησίς των δεν είναι μόνο κυβέρνηση των μουσουλμάνων αλλά είναι κυβέρνηση όλων των πολιτών της χώρας και δεν θέλουν να κάνουν διακρίσεις».

Στο σημείο αυτό του λόγου του ο Πατριάρχης εξέφρασε την επιθυμία του όπως ξανανοίξει η Χάλκη, προτού γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ). Την ίδια επιθυμία διετύπωσε και ο Arınc, Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και ο Πατριάρχης κατέληξε: «Να μην φτάσουμε εκεί, να ληφθεί επιτέλους η απόφαση επαναλειτουργίας της Σχολής. Ευχή μας είναι να ξαναλειτουργήσει πριν συμπληρωθούν τα σαράντα χρόνια και τότε θα γίνει χαρά μεγάλη εν Ουρανώ και επί της Γης».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας υπενθύμισε την περίπτωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου που με τη γνωστή πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ, αποδίδεται στο Πατριαρχείο. Ακόμη ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις προθέσεις του Πατριαρχείου ώστε να αποκτηθούν οι τρεις περικαλλείς καλλιμάρμαροι Ναοί της Κοινότητας του Γαλατά, που έχουν κατασχεθεί εδώ και δεκαετίες και που δεν παύει να τους διεκδικεί. Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Ιερισσού Νικόδημο, τον χαρακτήρισε στοργικό ποιμενάρχη, σεμνό και ταπεινό.

Πηγή: www.amen.gr

Ο Πατριάρχης με τον Ιερισσού Νικόδημο και τον παλαιό καθηγητή της Σχολής και Άρχοντα της Μ.τ.Χ.Ε Βασίλειο Σταυρίδη.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ