Στην επιμνημόσυνη δέηση, για τους πεσόντες στα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, που ετελέσθη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, παρέστη σήμερα το πρωί, δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Αμέσως μετά την δέηση, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και στη συνέχεια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχοντας επισκεφθεί πολλάκις στο παρελθόν και έχοντας διατελέσει πολιτικός Προϊστάμενος της τιμημένης μονάδος της ΕΛΔΥΚ, βρίσκομαι και πάλι εδώ για να αποδώσω τιμή στους νεκρούς ήρωες και στους σημερινούς υπερασπιστές μιας από τις πιο ηρωικές μονάδες της πατρίδας μας. Με τις απόψεις αυτές μεταφέρω τη βούληση και την στερράν απόφαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, για συμπαράσταση και συνεργασία της Βουλής των Ελλήνων με τους θεσμούς της Μεγαλονήσου, περιβάλλοντας με την εμπιστοσύνη μας την ηρωική μονάδα της ΕΛΔΥΚ.

Η μονάδα αυτή τίμησε τη δημιουργία της εκπληρώνοντας με ηρωικό τρόπο την αποστολή της στην υπεράσπιση του κυπριακού εδάφους. Ελπίζω ότι στο μέλλον δεν θα προκύψουν εκ νέου οι συνθήκες εκείνες που θα την εξαναγκάσουν σε νέα υπέρτατη θυσία. Η παρουσία της εδώ αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας, για την οποία διακρίνω την αποφασιστικότητα ζωγραφισμένη στα μέτωπα των μελών της.

Η ιστορική παράδοση της τιμημένης αυτής μονάδας δεν χρειάζεται άλλους λόγους ούτε άλλους επαίνους. Η αφοσίωση των στελεχών αυτής στο καθήκον και στην πατρίδα αποτελούν εγγύηση για την υπεράσπιση των δικαίων του λαού και της ειρήνης της χώρας».

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής με τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων

Στη συνέχεια ο κ. Μεϊμαράκης είχε σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρώτα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Αναστασιάδη, ακολούθησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. ΄Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριον Κάρογιαν και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου. Για το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς: τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Δημήτρη Συλλούρη και τον Πρόεδρο των Οικολόγων κ. Γιώργο Περδίκη.

Αμέσως μετά αναμένεται να συναντηθεί με τις επιτροπές: Συγγενών Αγνοουμένων, Κατεχομένων Δήμων και Προσφύγων, από την τραγωδία της τουρκικής εισβολής του 1974.

Το σημερινό επίσημο πρόγραμμα του Προέδρου της Βουλής ολοκληρώνεται με την συμμετοχή του στην αντικατοχική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ε. Μεϊμαράκης: Να σταματήσει η Τουρκία να δημιουργεί προβλήματα στην Κυπριακή Προεδρία.

Επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής στην Κύπρο.

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και  με τον Κύπριο ομόλογο του Γιαννάκη Ομήρου.

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη με την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο πραγματοποιεί από νωρίς το απόγευμα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της τουρκικής εισβολής του 1974. Από το αεροδρόμιο της Λάρνακας ο κ. Μεϊμαράκης κατευθύνθηκε αμέσως στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο του κ. Γιαννάκη Ομήρου.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Να σταματήσει η Τουρκία να δημιουργεί προβλήματα στην Κυπριακή Προεδρία
Σε δηλώσεις τους οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στις αδελφικές σχέσεις συνεργασίας που έχουν τα δύο Κοινοβούλια και στις δυνατότητες περαιτέρω αναβάθμισης τους, αλλά και στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της Κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το εξάμηνο και έστειλε αυστηρό μήνυμα να σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα στην Κυπριακή Προεδρία σημειώνοντας:

«Είναι μείζον θέμα για μας ότι εν ονόματι του κυπριακού λαού ασκείται η Προεδρία στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαι σίγουρος ότι η Προεδρία αυτή ψύχραιμη και ανεπηρέαστη από εξωτερικές μικρόψυχες και αντιπαραγωγικές παρεμβάσεις, που γίνονται κυρίως από την Τουρκία θα ολοκληρώσει το έργο της. Και σίγουρα η Κύπρος θα επαινεθεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.,  παρά την άρνηση της Τουρκίας να συνεννοηθεί μαζί της και παρά την προσπάθεια της να δημιουργήσει πρόβλημα. Είμαι σίγουρος ότι η Κύπρος θα ολοκληρώσει το έργο της με επιτυχία. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να καλέσουμε σήμερα την Τουρκία να δείξει ότι δεν έχει προβλήματα με τους γείτονες της και να επιβεβαιώσει ότι έχει το βλέμμα της στραμμένο  στην ευρωπαϊκή της κατεύθυνση. Να καλέσουμε την Τουρκία να προβεί στις κινήσεις εκείνες που θα την βοηθήσουν να συνεργαστεί με  την Κυπριακή Προεδρία προς όφελος όχι μόνο του Κυπριακού λαού, αλλά και της Ε.Ε και των ευρωπαϊκών θεσμών. Βλέπω όμως ότι δεν ανταποκρίνεται η Τουρκία σ’ αυτό το κάλεσμα και αυτό το αντιλαμβάνονται οι ευρωπαίοι σύμμαχοι μας. Πιστεύω λοιπόν πως και αυτοί θα ασκήσουν τη δική τους επιρροή στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, για να μπορέσουμε να έχουμε την απαιτούμενη συνεργασία και συμπεριφορά για το καλό όλων μας».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

Αμέσως μετά ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερο θετικό κλίμα  όπου επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις φιλίας, κατανόησης και συνεργασίας των δύο χωρών, κυρίως τώρα που η Κύπρος έχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής στο αεροδρόμιο της Λάρνακας: Είναι καιρός να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανένωση της Μεγαλονήσου

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έφτασε στη Λάρνακα νωρίς το απόγευμα και στις δηλώσεις του εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση του για την επίσκεψη στην Μεγαλόνησο και πρόσθεσε : «Είναι καιρός να επιτευχθεί αυτή η πολυπόθητη επανένωση της Μεγαλονήσου για να μπορέσει ολόκληρος ο κυπριακός λαός να απολαύσει τα αγαθά της προόδου, της δημοκρατίας, τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, που ενώνει πολιτικά τους λαούς της Ευρώπης σε πνεύμα ενότητας και συναδέλφωσης.
Στόχος της Βουλής των Ελλήνων είναι να συνεργασθούμε με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της ενότητας του λαού και εδάφους στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του Κοινοτικού Κεκτημένου, με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επίσκεψη αυτή μου δίνει τη δυνατότητα να επαναλάβω την σταθερή δέσμευσή μας στον κοινό αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την αποτροπή νομιμοποίησης των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής.
Η επίσκεψη αυτή, μου δίνει τέλος την ευκαιρία να υπογραμμίσω την απαρέγκλιτη προσήλωσή μας στον κοινό αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο στόχος της επανένωσης της Κύπρου, ελεύθερης από τον τουρκικό στρατό κατοχής, συνιστά, παρ’ όλες τις δυσκολίες που διέρχεται σήμερα ο ελληνικός λαός, υψίστη προτεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Βουλής των Ελλήνων.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής σε εκδήλωση στον Κόρνο για τους Αγνοούμενους

Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής έκλεισε με την παρουσία του στην Εκδήλωση Μνήμης για τους αγνοούμενους στην περιοχή Πανόραμα Κόρνου. Στον χαιρετισμό του ο κ. Μεϊμαράκης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Τουρκία σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις αρχές και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις διακηρύξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλει να δείξει το απαραίτητο πνεύμα συνεργασίας που χρειάζεται, ώστε με την βοήθεια της επιστήμης και της εξελιγμένης τεχνολογίας να διαλευκανθεί επιτέλους η τύχη των αγνοουμένων και να επέλθει έτσι η απαραίτητη καταλαγή των συναισθημάτων και να γνωρίσουν την παρηγορία οι οικογένειες των θυμάτων οι οποίες είναι σήμερα διπλά τραυματισμένες.
Βρίσκομαι εδώ απόψε μαζί σας για να ενώσω τη φωνή της Βουλής των Ελλήνων και ολόκληρου του ελληνικού Λαού με τη δική σας φωνή, για να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τα 38 χρόνια που πέρασαν δεν αλλοίωσαν στο ελάχιστο, ούτε τη μνήμη, ούτε την απόφαση μας να συνεχίσουμε, ενάντια σε όλες τις δυσκολίες, να αγωνιζόμαστε για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ