Οι αλλαγές στη λειτουργία της Ευρωζώνης είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί οικονομικών θα προετοιμάσουν τη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 15 Δεκεμβρίου.Μετά τη θετική συζήτηση που είχαν τον προηγούμενο μήνα για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκoύ Νομισματικού Ταμείου, σήμερα οι υπουργοί θα εξετάσουν την πρόταση για την πρόβλεψη ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων επενδύσεις σε περιόδους κρίσης. Για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

Θα συζητηθεί επίσης η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, και ειδικότερα το θέμα της συνασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημαντική πρόοδο έχει κάνει η Ελλάδα

Σήμερα θα ξεκινήσει και η διαδικασία διαδοχής του Προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέϊσελμπλουμ, του οποίου θητεία τελειώνει τον Ιανουάριο. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εκδηλώσουν επίσημα ενδιαφέρον τις επόμενες βδομάδες, ενώ η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει με ειδική πλειοψηφία στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η χώρα μας δεν βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, ωστόσο όπως επισήμανε την προηγούμενη βδομάδα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι θεσμοί θα προβούν σε μια ολιγόλεπτη ενημέρωση των υπουργών για την πορεία της αξιολόγησης και τις συζητήσεις που είχαν στην Αθήνα με την κυβέρνηση.

Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι θεσμοί θα επισημάνουν πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι τώρα, ενώ θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ