Τι (δεν) αλλάζει στην πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό; Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ μιλάει στη Deutsche Welle για τις δυσχέρειες, αλλά δηλώνει αισιόδοξος για λύση τον Σεπτέμβριο.Για μία ακόμη φορά οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι …διαφωνούν στη μεταναστευτική πολιτική. Είχαν προσέλθει στη χθεσινή συνάντηση του Ελσίνκι επιδιώκοντας συμφωνία για μία “συμμαχία των προθύμων”, δηλαδή για έναν μηχανισμό που θα κατανέμει τους πρόσφυγες σε όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη-μέλη. Μία πρώτη συνεννόηση έγινε, αλλά οι αποφάσεις αναβάλλονται για τον Σεπτέμβριο. Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ εξηγεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να ληφθούν άμεσες αποφάσεις: “Για να λύσουμε τα ζητήματα της μετανάστευσης, πρέπει να συνεργαστεί ένα μεγάλο μέρος των κρατών-μελών, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διάσωση στη θάλασσα. Σήμερα δεν καταφέραμε να συμβιβάσουμε τα αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά κάναμε ένα σημαντικό βήμα, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις στο Παρίσι από τη Δευτέρα και τον Σεπτέμβριο θα έχουμε έναν τελικό γύρο διαβουλεύσεων στη Μάλτα. Αυτά συμφωνήσαμε με Μάλτα και Ιταλία, οι Γάλλοι είναι στο πλευρό μας, οπότε ελπίζω ότι τον Σεπτέμβριο θα βρούμε λύση…”

Βάση του μηχανισμού που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία η απόφαση για το ποια χώρα θα δέχεται πόσους αιτούντες άσυλο λαμβάνεται κατά περίπτωση. Αλλά το σημαντικό, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, είναι να υπάρχει μία σημαντική ομάδα κρατών που δηλώνουν κατ’ αρχήν πρόθυμα να υποδεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμη και αν δεν συμφωνούν και τα 28 κράτη-μέλη. Εξ’ ου και ο όρος “συμμαχία των προθύμων”. Τί γίνεται όμως με εκείνους που τελικά δεν δικαιούνται άσυλο; Θα παραμείνουν στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα υποδοχής; “Εδώ υπάρχει ομοφωνία για το ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, το συντομότερο δυνατό” λέει ο Χορστ Ζέεχοφερ. “Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό που θα το εξασφαλίζει αυτό. Και μάλιστα η επιστροφή πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες”.

“Ξεκάθαρο μήνυμα”από την Ευρώπη

Ορισμένα κράτη-μέλη δεν δέχονται τη λογική του υποχρεωτικού μηχανισμού με το επιχείρημα ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη στέλνει “λάθος μήνυμα” και προκαλεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι ανοίγει τα σύνορα. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ήδη σήμερα υπάρχουν μηχανισμοί για την επιστροφή εκείνων που δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. “Ήδη σήμερα λειτουργούν κάποιοι μηχανισμοί, για παράδειγμα για την επιστροφή από τη Λιβύη στις χώρες προέλευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω υπόψη μου, έχουν επιστρέψει 40.000 άτομα. Η ακτοφυλακή της Λιβύης είναι σε επιφυλακή και μάλιστα η Ιταλία έχει δηλώσει ότι θα παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στη λιβυκή ακτοφυλακή. Εμείς, ως Ευρωπαίοι, πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όποιος δεν δικαιούται διεθνή προστασία δεν πρόκειται να παραμείνει στην Ευρώπη. Αλλά και οι ΜΚΟ έχουν κάποια ευθύνη να μην στηρίζουν- εμμέσως- την παράνομη μετανάστευση”.

Κομβικός ο ρόλος της Ιταλίας

Πέρσι ο Χορστ Ζέεχοφερ είχε συνάψει με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Σαλβίνι, μία άτυπη “συμφωνία για το μεταναστευτικό”, η οποία όμως δεν έχει αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο Σαλβίνι συμμετείχε στη συνάντηση του Ελσίνκι, αλλά στη συνέχεια έκανε λόγο για “πιέσεις” να αναλάβουν οι μεσογειακές χώρες της Ευρώπης το κύριο βάρος της ευθύνης. Πάντως ο Χορστ Ζέεχοφερ κάνει λόγο για “εποικοδομητικές συζητήσεις” με τον Σαλβίνι.

“Είχαμε και διμερείς συνομιλίες, που επικεντρώθηκαν στην ουσία”, επισημαίνει. “Ασφαλώς έχω κατανόηση όταν λένε η Ιταλία και η Μάλτα ότι δεν μπορούν να αναλάβουν όλο το βάρος. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτές τις χώρες, μόνο έτσι θα λειτουργήσει η Ευρώπη. Εμείς είπαμε καθαρά στον Σαλβίνι ότι θέλουμε να τον βοηθήσουμε. Είναι δίκαιο αυτό που ζητάει, δηλαδή μέσα σε λίγες εβδομάδες να έχουμε απόφαση για μία αίτηση ασύλου. Γιατί όσο καθυστερεί η απόφαση, τόσο εδραιώνεται το καθεστώς παραμονής. Και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είχαμε πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες γι αυτό το ζήτημα…”

Μπερντ Ρίγκερτ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ