Την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ από την πρωθυπουργία ακολούθησε η ανακοίνωση του διαδόχου του, Ζαν Καστέξ. Ο Εμ. Μακρόν είχε μιλήσει ήδη για το «Νέο Δρόμο», τη νέα πολιτική γραμμή, που συμπεριλαμβάνει ανανέωση προσώπων.Τον Ζαν Καστέξ ( 55 ετών) επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν για πρωθυπουργό ύστερα από την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ.

Πρόκειται για έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο με μεγάλη εμπειρία στην υψηλή δημόσια διοίκηση. Διετέλεσε μεταξύ άλλων στη γενική γραμματεία της προεδρίας της Δημοκρατίας επί εποχής Νικόλα Σαρκοζί, από το 2010 μέχρι τέλος το 2012.

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός μόλις πριν από από ένα δίμηνο, όταν ο Εντουάρ Φιλίπ του ανέθεσε την ευθύνη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά την κρίση του κορωνοϊού.

Πολιτικά ανήκει στην κεντροδεξιά με ένα προφίλ που δεν διαφέρει πολύ από αυτό του Εντουάρ Φιλίπ. Έτσι είναι έκδηλη η απογοήτευση όσων περίμεναν, ύστερα μάλιστα από το οικολογικό τσουνάμι των δημοτικών εκλογών, η επιλογή του προέδρου να στρεφόταν τουλάχιστον προς τους οικολόγους.

«ΝέοςΔρόμος» αλλά ίδιοι στόχοι

Για «Νέο δρόμο» με νέα πρόσωπα είχε μιλήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή στον επαρχιακό τύπο που δημοσιεύθηκε σήμερα. Την ευθύνη να οδηγήσει τη Γαλλία στο «νέο αυτό δρόμο» έχει από σήμερα ο νέος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. Ο Γάλλος πρόεδρος προσέθεσε διευκρινίζοντας ότι και στο πλαίσιο του «νέου δρόμου» οι αρχικοί στόχοι του 2017 παραμένουν.

Η παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ δεν θεωρείται και τόσο έκπληξη, ο δήμος της Χάβρης τον περιμένει, μετά την πλατιά επιτυχία του στις δημοτικές. Επιτυχία είχε όμως και στην πρωθυπουργία του ο Εντουάρ Φιλίπ. Το 59% των Γάλλων ήθελε να παραμείνει στη θέση του, παρ’ ότι το 75% επιθυμεί οικολογική και κοινωνική στροφή στην κυβερνητική πολιτική.

Η δυσκολία για τον Μακρόν ήταν ότι ο Φιλίπ δεν θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητος στα οικολογικά ζητήματα. Ένας δεύτερος προβληματισμός ήταν η κατακόρυφη άνοδος της δημοτικότητας του Φιλίπ, που έφθασε το 49%. Το ερώτημα ήταν κατά πόσο ο πρόεδρος με ένα 33% μπορούσε να κρατάει δίπλα του έναν πρωθυπουργό που τον επισκιάζει.

Ο πρόεδρος Μακρόν μαζί με τον νέο πρωθυπουργό έχουν περιθώριο μέχρι το υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης ώστε να παρουσιάσουν τη νέα τους κυβέρνηση.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ