Στόχος της γερμανικής προεδρίας η επίτευξη συμφωνίας στα «κυριότερα σημεία» ενός συστήματος ευρωπαϊκού ασύλου. Σφοδρή κριτική του γερμανού υπουργού Εσωτερικών σε κράτη μέλη που αρνούνται την υποδοχή προσφύγων.Παρ’ ότι θεωρείται ένα από τα θέματα προτεραιότητας της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, η επίμαχη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου λείπει από την ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ΕΕ. Μιλώντας το πρωί στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε ελάχιστες τις πιθανότητες να επιτευχθεί στο διάστημα της γερμανικής προεδρίας συμφωνία στο προσφυγικό. Αιτία δεν είναι μόνο η διάσταση απόψεων που επικρατεί ανάμεσα στα κράτη μέλη της.

Η Κομισιόν σκοπεύει να καταθέσει τη σχετική πρόταση το Σεπτέμβριο. Kατόπιν τούτου ο ίδιος θα επιδιώξει να συμφωνήσουν με τους ομολόγους του από τα άλλα κράτη μέλη ως το τέλος του χρόνου στα «κυριότερα σημεία». Ελπίδα του είναι ότι σε μια από τις συνόδους κορυφής στο διάστημα της εξάμηνης πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2021, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Αλληλεγγύη με Ελλάδα και Ιταλία

Με έντονο τρόπο ο κ. Ζεεχόφερ έκανε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν ευθύνη και να υποδεχτούν πρόσφυγες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο. Η κατάσταση που επικρατεί πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης του 2015 «δεν είναι αντάξια» της ΕΕ, δήλωσε. «Αυτό είναι ντροπιαστικό.» Η ΕΕ δεν είναι μόνο οικονομική και κοινότητα ασφαλείας αλλά και μια «κοινότητα αξιών» ή οποία θα πρέπει να διασώζει ανθρώπους από τον πνιγμό και να τους προσφέρει τη δυνατότητα για μια «αξιοπρεπή διαδικασία» ασύλου.

Ενώ ζήτησε την επίδειξη αλληλεγγύης με χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, η Μάλτα και η Ισπανία, παραδέχθηκε ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες από αυτές τις χώρες. Μια λύση στο προσφυγικό «ενδεχομένως αργότερα να πρέπει να συνδεθεί και με άλλα ζητήματα», επεσήμανε. Με άλλα λόγια, κράτη μέλη της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες θα υποστούν μειώσεις στους κοινοτικούς πόρους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ