Η παταγώδης αποτυχία της συνόδου της ΕΕ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές παρενέργειες, εκτιμά ο ανταποκριτής της DW στις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος.Από πολιτικής πλευράς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουν το μήνυμα εκτός συνόρων ότι το Brexit ήταν μια αρνητική παρένθεση και η ΕΕ συνεχίζει την ιστορική της πορεία προς την ολοκλήρωση. Η αποτυχία οφείλεται στην άρνηση των πλουσίων χωρών του κοινοτικού Βορρά, κυρίως της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και της Σουηδίας, να αποδεχθούν την παραμικρή αύξηση της συνεισφοράς τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος του κενού που αφήνει το Βrexit. Η Γερμανία, που έχει τη μεγαλύτερη καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό, δεν βγήκε μπροστά μαζί με τις άλλες τέσσερις χώρες, αλλά δεν έδειξε και ιδιαίτερο ζήλο για επίτευξη συμφωνίας.

Από την άλλη, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ δεν προετοίμασε κατάλληλα τη σύνοδο. Ίσως αυτό οφείλεται και στην έλλειψη εμπειρίας, αφού ανέλαβε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κίνδυνος στάσης πληρωμών;

Ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες βδομάδες, τότε η ΕΕ θα βρεθεί ενώπιον του τεράστιου πολιτικού προβλήματος της μερικής στάσης πληρωμών από τις αρχές του 2021. Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχουν χρήματα για τη χρηματοδότηση εμβληματικών προγραμμάτων, όπως το Erasmus για τη διακίνηση των σπουδαστών και των φοιτητών, της έρευνας, ή ακόμη και των νέων πολιτικών που έχει αποφασίσει η ΕΕ, όπως η φύλαξη των συνόρων, η ασφάλεια και η άμυνα.

Με άλλα λόγια η χθεσινή αποτυχία θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα μεμονωμένο ατύχημα και να ξεχαστεί το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο χρειάζεται η επίδειξη πολιτικής βούλησης από όλους τους ηγέτες, κάτι που δεν φάνηκε τις δύο τελευταίες ημέρες.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ