O πρόεδρος Τραμπ καταστρέφει παλιά σχέδια για το Μεσανατολικό χωρίς να προτείνει νέες λύσεις, εκτιμά ο Καρλ Λάμερς, πρώην εκπρόσωπος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.Ο επί σειρά ετών εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Καρλ Λάμερς εκτιμά μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ σχετίζεται κυρίως με εσωτερικούς πολιτικούς λόγους: «Τα κίνητρα για την απόφαση έχουν να κάνουν με την πολιτική στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για οικογενειακή απόφαση, οι επιπτώσεις της οποίας μόνο οικογενειακές δεν είναι. Μένει να δούμε αν οι αντιδράσεις στα παλαιστινιακά εδάφη οδηγήσουν σε μια νέα Ιντιφάντα, αν και δεν το νομίζω. Το ερώτημα είναι τώρα αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στη λύση των δύο κρατών, ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς Ισραηλινούς».

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ευρύτερη περιοχή»

Ο χριστιανοδημοκράτης ειδικός λέει χαρακτηριστικά ότι η Εγγύς Ανατολή λέγεται εγγύς γιατί βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι όμως έχουν αποτύχει στις μέχρι τώρα προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. Κατά την άποψη του Καρλ Λάμερς η Ευρώπη οφείλει να εκπονήσει μια νέα στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως την Τουρκία, το Ιράν και την Σαουδική Αραβία:

«Το Ιράν είναι τα τελευταία χρόνια ο κερδισμένος τη διένεξης. Την ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία, η οποία πρόσφατα αγόρασε αμερικανικά όπλα για 375 δισεκατομμύρια αιφνιδιάστηκε από την απόφαση Τραμπ. Το ζητούμενο είναι μια στρατηγική για ολόκληρη την περιοχή, που θα λαμβάνει υπόψη της και τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ισραήλ. Διότι το Ισραήλ σήμερα δεν έχουν πια το λέγειν εβραίοι από την Ευρώπη αλλά εβραίοι από όλο τον κόσμο. Τόσο στο Ισραήλ όσο και στην περιοχή, η πολιτική ορίζεται πλέον από την θρησκεία, που συνιστά μια μοιραία εξέλιξη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, είναι μια εξαιρετικά δύσκολο έργο. Θετικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ενωμένοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ίσως αυτό να είναι μια νέα αρχή. Αξίζει να συζητηθεί και η πρόταση για μια συνομοσπονδία, η οποία απασχολεί σήμερα μια μικρή ομάδα Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όλα αυτά όμως δεν θα έχουν αποτέλεσμα αν δεν συμπεριληφθούν στη στρατηγική αυτή και οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ακόμα και η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και φυσικά το Ιράν», καταλήγει ο χριστιανοδημοκράτης Καρλ Λάμερ.

DLF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ