Από το απόγευμα της Κυριακής συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα των χριστιανοδημοκρατών (CDU), προετοιμάζοντας το συνέδριο για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ. Νέο άλμα στις δημοσκοπήσεις για τους Πράσινους.Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ στη συνέχεια η Άνγκελα Μέρκελ θα δώσει συνέντευξη τύπου. Τουλάχιστον έξι υποψήφιοι φιλοδοξούν να διαδεχθούν τη Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. Φρίντριχ Μερτς και η γενική γραμματέας των χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα σχεδιάζει τουλάχιστον οκτώ ή εννέα "περιφερειακές διασκέψεις" σε όλη τη Γερμανία, ώστε οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν αναλυτικά στην κομματική βάση το βιογραφικό τους και το πρόγραμμά τους. Πάντως ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ δεν θα εκλεγεί με εσωκομματική ψηφοφορία όλων των μελών, αλλά από κομματικό συνέδριο που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) οι υποψήφιοι θα είναι συνολικά δώδεκα, ενώ θεωρείται κοινό μυστικό ότι η καγκελάριος θα προτιμούσε να δει την κ.Κραμπ-Κάρενμπαουερ στην προεδρία του κόμματος. Προκειμένου ωστόσο να μην υπάρξουν υποψίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων, η "εκλεκτή" της Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της ως γενική γραμματέας της CDU μέχρι το συνέδριο.

"Δεξιά στροφή" προτείνει ο Γενς Σπαν

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη WELT ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν παρουσιάζει τις βασικές θέσεις του, για τις οποίες θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής στην πιο συντηρητική πτέρυγα των χριστιανοδημοκρατών. Μεταξύ άλλων ζητεί "ανανέωση σε πρόσωπα και προγραμματικές θέσεις", υποστηρίζει ότι το κόμμα πρέπει να αποκτήσει "διακριτό στίγμα" απέναντι στους συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες, δηλώνει αντίθετος σε μία ομοσπονδιακή Ευρώπη, ενώ εκτιμά ότι πρέπει να συνεχιστεί "η συζήτηση για το προσφυγικό". Σε αυτά τα συμφραζόμενα ο Γενς Σπαν υποστηρίζει ότι το Βερολίνο θα πρέπει "να εξετάσει με προσοχή" τη συμφωνία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τον Δεκέμβριο σε διεθνή διάσκεψη στο Μαρόκο. Οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία και η Αυστρία έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνυπογράψουν τη συμφωνία, η οποία πάντως δεν θεωρείται νομικά δεσμευτική.

Με προφανή αφορμή τη συνέντευξη Σπαν, ηγετικά στελέχη των χριστιανοδημοκρατών δηλώνουν την αντίθεσή τους σε μία πολιτική στροφή της CDU προς τα δεξιά. "Ήταν σωστή η πορεία μας στο παρελθόν και ο προσανατολισμός μας προς το Κέντρο" λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Σλέσβιχ Χόλσταϊν Ντάνιελ Γκύντερ. "Οι εκλογές κερδίζονται στο Κέντρο" επισημαίνει και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Νέα ψυχρολουσία για το SPD

Αίσθηση προκαλεί δημοσκόπηση του ινσιτούτου ΦΟΡΣΑ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή- η πρώτη μετά την ανακοίνωση Μέρκελ ότι παραιτείται από την ηγεσία των χριστιανοδημοκρατών. Η CDU παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη και μάλιστα αυξάνει ελαφρά το ποσοστό της στο 27%, αλλά την ίδια στιγμή οι συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες (SPD) συνεχίζουν την "ελεύθερη πτώση" τους και περιορίζονται στο 13%. Το ίδιο ποσοστό καταγράφει το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD). Δεύτερη δύναμη αναδεικνύονται οι Πράσινοι με το εντυπωσιακό ποσοστό 24%, δηλαδή μόλις τρεις μονάδες πίσω από το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ.

DPA, tagesschau.de, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ