Τη στρατηγική της κυβέρνησης καθώς και τις μεθόδους αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς τα κρούσματα αυξάνονται παρουσίασε κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.Ο Ολιβιέ Βεράν ανήγγειλε μεταξύ άλλων ότι με δεδομένη την ταχύτητα μετάδοσης του ιού γύρω από την πρωτεύουσα (Ile de France) είναι πιθανό να κηρυχθεί το Παρίσι και τα προσκείμενα προάστια (μικρός δακτύλιος) σε «ζώνη υψηλού συναγερμού» από την ερχόμενη Δεύτερα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρωτεύουσα πέρασε σε φάση ανησυχητική με 254 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και το ποσοστό των ασθενών στην εντατική έφθασε το 30- 35 %.

«Εφ’ όσον τα όρια αυτά επιβεβαιωθούν τις επόμενες ώρες και μέρες θα επανεξετάσουμε τους δείκτες την Κυριακή μαζί με τη Δήμαρχο των Παρισίων και τους εκλεγμένους εκπροσώπους στον «μικρό δακτύλιο» και δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από τα να κηρύξουμε την περιοχή της πρωτεύουσας σε ζώνη υψηλού συναγερμού» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Αντιφατικά τα μηνύματα του ιού

Ο επιδημιολόγος Αρνώ Φοντανέ με πίνακες και προσομοιώσεις παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα στοιχεία που επιτρέπουν τη πρόβλεψη της εξέλιξης του ιού στα διάφορα διαμερίσματα της χώρας και τις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, προβλέπεται η χειροτέρευση της κατάστασης σε 5 μεγάλες πόλεις: Λίλλη, Λυών, Γκρενόμπλ, Τουλούζη και Σεν Ετιέν. Αντίθετα ελπιδοφόρα δείγματα καλυτέρευσης έρχονται από το Μπορντώ, τη Νίκαια, ακόμα και τη Μασσαλία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σημερινή ενημέρωση από τον υπουργό γίνεται μόλις μία εβδομάδα μετά την αυστηροποίηση των μέτρων σε Μασσαλία και Εξ-αν-Προβάνς και το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε από τους δημάρχους και επιχειρηματίες της περιοχής.

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο πρωθυπουργός είχε κατηγορηθεί για λήψη αποφάσεων «άνωθεν» χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους εκλεγμένους εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έτσι, για να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ πέρασε το πρωϊνό του σήμερα σε τετ-α-τετ συναντήσεις με τους δημάρχους 5 μεγαλουπόλεων : Παρίσι, Λίλλη, Λυόν, Γκρενόπλ και Τουλούζη.

Στόχος είναι η εξασφάλιση της κατανόησης και της συνεργασίας των δημάρχων, αλλά και παράλληλα το μοίρασμα των ευθυνών με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αποφυγή νέων αντιδράσεων στην περίπτωση λήψης και νέων περιοριστικών μέτρων.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ