στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου.

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 12 Ιουνίου 2011, πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου Εορτασμός υπέρ της Ημέρας της Κύπρου. Τελέσθηκε ειδική Δέηση υπέρ της Κύπρου και του λαού της και ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο της Ημέρας, ο οποίος έχει ως εξής:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας πριν 30 χρόνια προς τιμήν του Απ. Βαρνάβα εκήρυξεν την 11η Ιουνίου σαν Ημέρα της Κύπρου και τιμάται από τότε με επίσημο και πάνδημο εορτασμό. Για μας τους Απόδημους Έλληνες η Ημέρα της Κύπρου ενέχει θρησκευτική, πολιτιστική κι εθνική σημασία και έχουμεν υπέρτατο καθήκον όπως αποτίσουμεν τον δέοντα φόρο τιμής στην Πατρίδα μας.

Για 8000 χρόνια πέρασαν 13 κατακτητές, άλλοι έκαναν 200 χρόνια, άλλοι 500 χρόνια, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να μείνει για πάντα στην Κύπρο εκτός του Ελληνισμού. Η καταστροφική και βάρβαρη εισβολή του 1974 από τον Τούρκον κατακτητή, δεν θα διαρκέσει για πάντοτε. Σύντομα θα βλέπουμεν μια ελεύθερη Κύπρο και ενωμένη, από τον Απόστολον Ανδρέαν μέχρι την Παναγία του Κύκκου, από την Κερύνια μέχρι την Λεμεσό, από την Αμμόχωστον μέχρι την Πάφον, από τον Πενταδάκτυλον στο Τρόοδος. Ευχόμεθα και προσευχόμεθα λεφτεριά στην Κύπρον μας.

Κάτω από την σκέπη του νεόδμητου Ιερού Ναού του Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής τιμούμεν σήμερα την μνήμη του Πρωτόθρονου της Εκκλησίας της Κύπρου, Απ. Βαρνάβα. Τιμούμεν, σύμφωνα με το απολυτίκιόν του, «το μέγα κλέος της Κύπρου και της Οικουμένης τον κήρυκα», την κορυφήν των Κυπρίων Αγίων.

Το 45 μ.Χ. o Aπ. Βαρνάβας με τον Απ. Παύλον και τον ανεψιόν του Απ. Βαρνάβα Μάρκο, οργώνουν κυριολεκτικά την Κύπρο από την μια άκρη στην άλλη, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό. Ο Απ. Βαρνάβας, ο ιδρυτής και ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θεμελιώνει την Χριστιανική διδασκαλία. Το έργο της προώθησης της νέας διδασκαλίας ήταν δύσκολο και οι κατατρεγμοί των Αποστόλων ήταν καθημερινό φαινόμενο. Αποκορύφωμα ήταν ο μαρτυρικός θάνατος του Απ. Βαρνάβα το 57 μ.Χ. στη Σαλαμίνα από άγριον λιθοβολισμό από τους Ιουδαίους.

Ο Απ. Βαρνάβας όμως συνέχισε και μέσα από τον τάφο του να προσφέρει τα δώρα της πατρικής κληρονομιάς του προς την Κύπρο. Έτσι η ανακάλυψη του τάφου του Απ. Βαρνάβα, από τον Αρχιεπίσκοπο Σαλαμίνας Ανθέμιο το 488 μ.Χ., που περιείχε το λείψανο του Αποστόλου και το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, έδωσε τα πειστικά τεκμήρια για την Αποστολικότητα της Εκκλησίας της Κύπρου, που συνέβαλαν στην κήρυξή της ως Αυτοκέφαλης από τον Αυτοκράτορα Ζήνωνα το 491 μ.Χ.

Στήριγμα της Παράδοσής μας σ’ όλους αυτούς τους αιώνες υπήρξε η Ορθόδοξη πίστη μας. Στις Αραβικές επιδρομές, στη Φραγκοκρατία, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ανάμεσα σε διωγμούς, μαρτύρια και κακουχίες, ήταν αυτή η πίστη μας και ο θεσμός της Εκκλησίας που κράτησε άσβεστη την πίστη και διαφύλαξε την εθνική μας συνείδηση, προσδοκώντας την πολυπόθητη μέρα που θα φέρει λεφτεριά στην Κύπρον μας.

Στο ωραίο πολύπαθο νησί η αγνή ψυχή δεν έσβησε και ζει και ζει και ζει. Πολλούς αφέντες άλλαξε, δεν άλλαξε καρδιά. Δεν άλλαξε καρδιά, γιατί του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει.

Τελειώνοντας, ας προσευχηθούμεν με τις πρεσβείες και μεσιτείες του εορτάζοντος Απ. Βαρνάβα και των Προστατών μας, Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής, ο Πανάγαθος Θεός να φωτίσει τους Αρχηγούς του Κυπριακού Λαού να έχουν πάντοτε αγάπην και ενότητα, για να κερδίσουν την Απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας, εμπνεόμενοι από την Ιερή Παρακαταθήκη του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού:

“Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου
κανένας δεν ευρέθηκεν για να την ιξηλείψει
κανένας, γιατί γλέπει την που τ’ άψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει”».

Μετά τον εν λόγω Εορτασμό το Προεδρείο της Κοινότητας προσέφερε τιμητικό δώρο στον Ιερ. Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, ο οποίος συμπλήρωσε 18 χρόνια διακονίας στην Κοινότητα. Ο π. Αναστάσιος ευχαρίστησε τους Άρχοντες και τον πιστό λαό της Κοινότητας, για την ένθερμη αγάπη και την εξαίρετη συνεργασία που έχει με όλους κατά τα χρόνια αυτά. Ευχήθηκε δε ολόψυχα η Κοινότητα να προοδεύει συνεχώς και όλοι μαζί να συνεχίσουν και στο μέλλον, με την βοήθεια του Αγίου Θεού, να πραγματοποιούν σπουδαία και πρωτότυπα έργα.

Στη συνέχεια η Κοινοτική Επιτροπή δεξιώθηκε το εκκλησίασμα σε κοινωνική εκδήλωση που είχε οργανώσει στους Κοινοτικούς χώρους, με σουβλάκια και άλλα παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά και ποτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ