Κάθε χρόνο στις μέρες Harley του Αμβούργου καταφθάνουν χιλιάδες λάτρεις της θρυλικής αμερικανικής μοτοσικλέτας. Πλέον όμως ανησυχούν για τους ευρωπαϊκούς δασμούς στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ οχήματα.«Η αγάπη μου για τις Harley δεν επηρεάζεται από το ότι πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ», λέει ο Φόλκερ Στρέκερ, λάτρης των των θρυλικών αμερικανικών μοτοσικλετών Harley Davidson. Ο 61χρονος Γερμανός οδηγεί εδώ και πολλά χρόνια Harley. Αγόρασε την πρώτη μηχανή το 1995 και έκτοτε δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να οδηγήσει άλλη μοτοσικλέτα.

To Σαββατοκύριακο ο Φόλκερ με τη χαρακτηριστική ροκ γενειάδα βρέθηκε μαζί με χιλιάδες άλλους πιστούς οδηγούς Harley Davidson στο Αμβούργο στο πλαίσιο των καθιερωμένων ημερών Harley. Mια μεγάλη διοργάνωση όπου μπορεί κανείς να δει από κοντά εντυπωσιακά μοντέλα Harley, να αγοράσει μεταχειρισμένες μοτοσικλέτες αλλά και να συναντήσει παλιούς και νέους λάτρεις της Harley.

Άγνωστο πώς θα κινηθούν οι πωλήσεις Harley στο μέλλον

Ήταν η 15η φορά που διοργανώνεται η συγκεκριμένη συνάντηση στο Αμβούργο. Ωστόσο η φετινή έναρξη των Harley Days, όπως λέγονται, συνέπεσε με ένα κακό νέο από τον χώρο της οικονομίας. Μόλις την Παρασκευή η ΕΕ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% σε αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το ουίσκι, το ρύζι, το καλαμπόκι, τα αμερικανικά τζιν ρούχα αλλά και οι μοτοσικλέτες made in USA. Πρόκειται στην ουσία για μια ευρωπαϊκή απάντηση στην επιβολή δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στα εισαγόμενα από την ΕΕ προϊόντα από χάλυβα και αλουμίνιο.

Προς το παρόν πάντως επικρατεί ψυχραιμία στις αντιπροσωπείες Harley Davidson επί γερμανικού εδάφους. Μάλιστα τους τελευταίους μήνους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Ρούντολφ Χέρτσιγκ, παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον σε διάφορα μοντέλα Harley. Ιδιαίτερα αγαπητό είναι μάλιστα το νέο μοντέλο που έχει κυκλοφορήσει και στην ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο το ποιες ακριβώς θα είναι οι οικονομικές συνέπειες των νέων ευρωπαϊκών μέτρων στις πωλήσεις Harley στη Γερμανία και την Ευρώπη παραμένει ακόμη ανοιχτό. Η αμερικανική εταιρεία πάντως ανακοίνωσε ήδη τη Δευτέρα ότι προτίθεται να μεταφέρει μέλλοντικά μέρος της παραγωγής της επί ευρωπαϊκού εδάφους ούτως ώστε να μην πληγεί οικονομικά από την επιβολή ευρωπαϊκών δασμών.

Ημέρες Harley από το 2003

Παρά τα σύννεφα που σκιάζουν πάντως τις τελευταίες μέρες την αγορά αμερικανικών μοτοσικλετών, οι φανατικοί οδηγοί Harley στη Γερμανία δεν φαίνεται να πτοούνται. Το αντίθετο. Δίνουν το «παρών» με κάθε ευκαιρία σε διάφορες σχετικές συναντήσεις εκδηλώσεις και δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν το πάθος τους για τις θρυλικές μοτοσικλέτες. Ούτε φυσικά διανοούνται να σταματήσουν να αγαπούν τις Harley εξαιτίας των δασμών.

Οι Ημέρες Harley στο Αμβούργο αποτελούν ήδη από το 2003 «θεσμό», που έχει φανατικούς φίλους. Για πρώτη φορά διοργανώθηκαν τότε με αφορμή τα 100 χρόνια από την κατασκευή του πρώτου μοντέλου Harley. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την Παρασκευή βρέθηκαν στο Αμβούργο για το γεγονός αυτό σχεδόν 20.000 επισκέπτες, ενώ το Σάββατο ο αριθμός τους ανήλθε στις 75.000, οι 8000 εκ των οποίων ήταν μοτοσικλετιστές.

Αλλά προς τι όλος αυτός ο ενθουσιασμός για τις Harley; «Είναι αυτό το συναίσθημα ελευθερίας που νιώθεις όταν οδηγείς μια τέτοια μηχανή», αναφέρει χαρακτηριστικά o 55χρονος Γκέοργκ Βάιζε. Ο ίδιος θύμωσε πολύ με την ανακοίνωση της επιβολής δασμών, ωστόσο δηλώνει με σιγουριά ότι και στο μέλλον θα αγόραζε ξανά μόνο Harley και όχι Ducatti. «Όσοι έχουν Harley, θέλουν να συνεχίζουν να αγοράζουν μόνο Harley» λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Dpa, Βίμπκε Ντερντρέχτερ / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ