Η μείωση των κρουσμάτων από κορωνοϊό προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην Downing Street. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί στο υπ. Οικονομικών η παράταση του λοκντάουν.Στον βρετανικό τύπο σημαντική θέση κατέχει σήμερα η επιτυχία της κυβέρνησης να ξεπεράσει το ορόσημο των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών και ακολουθεί η συγκρατημένη αισιοδοξία ειδικών και πρωθυπουργού.

«Αφήσαμε πίσω μας την κορυφή του διαγράμματος της πανδημίας» δήλωσε χθες ο αρχίατρος της κυβέρνησης καθηγητής Κρις Γούιτι, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να ξανασχηματιστεί μια νέα κορυφή κρουσμάτων.

«Η μεταδοτικότητα του ιού βρίσκεται ακόμα σε ανησυχητικά επίπεδα» ανέφερε στην ημερήσια ενημέρωση της Downing Street ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και τόνισε ότι παρά τους εμβολιασμούς το εθνικό σύστημα υγείας δέχεται «μεγάλη πίεση».

Θα συνεχιστεί το λοκντάουν;

Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται παραμένει αρκετά υψηλότερος από αυτόν του πρώτου κύματος. Ένα πρόβλημα που οδηγεί τους επιστήμονες να εξετάζουν το ενδεχόμενο συνέχισης του λοκντάουν.

Η κατάσταση προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, αφού σύμφωνα με πηγές εμφανίζεται δυσαρεστημένος με το σενάριο παράτασης του λοκντάουν.

Την ίδια ώρα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος αναμένεται να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της υποχρεωτικής καραντίνας όσων εισέρχονται στη χώρα.

Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει μια νέα κρατική έρευνα με την συμμετοχή 800 εθελοντών άνω των 50 έτων, ώστε να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα μετά από συνδυασμό των εμβολίων. Κύριος στόχος να παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία με τη διάθεση των εμβολίων και να αποτρέψουν δυνητικό πρόβλημα με τις προμήθειες.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ