Η συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσιγκτον ξεπέρασε τις εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσφίξουν τις εμπορικές τους σχέσεις.Οι προσδοκίες από τη χθεσινοβραδινή επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Ουάσιγκτον ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Ωστόσο, μετά τις συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ διαφαίνεται προσέγγιση των δύο πλευρών στο πεδίο των τεταμένων εμπορικών σχέσεων.

«Όταν προσκλήθηκα από τον πρόεδρο στον Λευκό Οίκο είχα μια επιδίωξη: να κλείσω μια συμφωνία σήμερα. Και σήμερα κλείσαμε μια συμφωνία. Έχουμε εντοπίσει μια σειρά πεδίων στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν μεταξύ άλλων να επιδιώξουν την αμοιβαία κατάργηση δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διευκρίνισε ακόμη ότι όσο καιρό διαρκούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι δασμοί. Ακόμη συμφωνήθηκε να καταβληθούν προσπάθειες για την εναρμόνιση προδιαγραφών και για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικής σόγιας και να εξετάσει την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ουάσιγκτον.

Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο μεταξύ άλλων για εμβάθυνση του διμερούς εμπορίου στους τομείς παροχής υπηρεσιών, χημείας, φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων. «Είχαμε μια μεγάλη μέρα. Πολύ μεγάλη. Συναντηθήκαμε εδώ στον Λευκό Οίκο για να ξεκινήσουμε μια νέα φάση στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ – μια φάση στενής φιλίας, ισχυρών εμπορικών σχέσεων με τις οποίες θα κερδίσουμε και οι δύο. Μια φάση καλύτερης συνεργασίας για παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία και για κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο συρτάρι το ενδεχόμενο δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Μετά την ευνοϊκή έκβαση των χθεσινοβραδινών συνομιλιών, οι απειλές του αμερικανού προέδρου για επιβολή επιπρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων φαίνεται να μπαίνουν… στο συρτάρι.

Ο αμερικανός πρόεδρος, που εμφανίστηκε ασυνήθιστα διπλωματικός, εξέφρασε τη βούληση να επιλυθεί η διαμάχη σχετικά με τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και τους πρόσθετους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, με την ΕΕ να απαντά με αντίμετρα.

Σε μια πρώτη αντίδραση στις χθεσινοβραδινές συνομιλίες, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της, με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ να τονίζει μέσω twitter ότι «το ελεύθερο εμπόριο και εκατομμύρια θέσεις εργασίας διασφαλίστηκαν», συγχαίροντας ταυτόχρονα τον πρόεδρο της Κομισιόν και την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ για μια «έξοχη» διαπραγμάτευση, όπως είπε.

Την ίδια ώρα, το Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο διατύπωσε προβληματισμούς. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Έρικ Σβάιτσερ, οι λύσεις που προτάθηκαν «κινούνται μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά μια δόση επιφύλαξης παραμένει», δεδομένου ότι το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δεν έχει ρητά αποκλειστεί.

Dpa, Afpd / Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ