Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ελεύθερη οπλοκατοχή, αλλά και την αυξανόμενη επιρροή του λόμπυ των όπλων. Εύσημα από Ομπάμα.«Η ζωή μου είναι πιο σημαντική από τα όπλα σας» έγραφε ένα χαρακτηριστικό πλακάτ στη μεγάλη συγκέντρωση της Νέας Υόρκης. Στη «μητρόπολη του κόσμου» χιλιάδες νέοι άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την ελεύθερη κατοχή και, κάποτε, ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων. Πολλές οι ένοπλες επιθέσεις με θύματα αθώους πολίτες, ακόμα και μικρά παιδιά, τα τελευταία χρόνια. Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων ήταν μαθητές και φοιτητές, μαζί τους κατέβηκαν στους δρόμους οι γονείς και οι καθηγητές τους.

«Πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα, είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά μας, τους εαυτούς μας, τους πάντες. Είμαστε εδώ για να το παλέψουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον» λέει μία νεαρή μητέρα, που συμμετείχε στην διαδήλωση της Ν.Υόρκης το Σάββατο. Κινητοποιήσεις έγιναν την ίδια μέρα στην Ουάσιγκτον, στη Βοστώνη, στο Σικάγο, στην Ατλάντα και πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε στην Ουάσιγκτον.

«Όχι» στις ιδέες Τραμπ

Κάποιοι κάνουν λόγο για «ιστορικές κινητοποιήσεις». Ήταν ίσως οι μεγαλύτερες μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ. Μέχρι στιγμής βέβαια οι πολιτικοί δεν φαίνεται να αντιδρούν στις συνεχείς επιθέσεις ενόπλων- αν εξαιρέσουμε την, τουλάχιστον ασυνήθιστη, ιδέα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να δοθούν όπλα και στους καθηγητές, ώστε να τερματιστεί η ένοπλη βία στα σχολεία.

«Δεν πιστεύω ότι πρέπει να πάρουν τα όπλα και οι καθηγητές. Πιστεύω ότι οι μαθητές πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς όταν πηγαίνουν στο σχολείο», λέει η Τζέσικα, μία από τις καθηγήτριες που κατέβηκαν στους δρόμους στη Ν.Υόρκη. Το «παρών» στη διαδήλωση έδωσε και μία νεαρή γυναίκα που επέζησε από ένοπλη επίθεση σε συναυλία στο Λας Βέγκας, τον Οκτώβριο του 2017. «Έζησα το μακελειό και επέζησα» λέει. «Είμαι εδώ για να πω τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν δράση. Τους προκαλούμε να τολμήσουν τις αλλαγές που χρειάζονται». Είναι μία προειδοποίηση με σημασία, καθώς τον Νοέμβριο γίνονται οι αποκαλούμενες «ενδιάμεσες εκλογές» για το Κογκρέσο που θα κρίνουν πολλά για την αμερικανική πολιτική και ιδιαίτερα για τα επόμενα βήματα του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Συμπαρίσταται και η …Ισλανδία

Εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τους νεαρούς Αμερικανούς έγιναν σε όλον τον κόσμο, από τη Γερμανία και την Ισλανδία μέχρι το Χονγκ Κονγκ. Σε όλα αυτά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από την Ιαπωνία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Έστειλε μάλιστα ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα:

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον, αντίστοιχες πορείες έγιναν σε όλον τον κόσμο. Όλα αυτά χάρις στο κουράγιο και τις προσπάθειες που κατέβαλαν κάποιοι 16χρονοι και 17χρονοι, δείχνοντας μία υπευθυνότητα που πολλές φορές έλειψε σε ενήλικες που επιχείρησαν να λύσουν το πρόβλημα. Είναι η απόδειξη του τι μπορεί να συμβεί όταν δίνονται ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους…» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα.

AP, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ