Διαδηλώσεις δεν φτάνουν. Οι γυναίκες στις ΗΠΑ επιδιώκουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο Κογκρέσο. Οι επικείμενες εκλογές εκεί θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα των ΗΠΑ.Δεκαπέντε γυναίκες μαζεύτηκαν αυτό το Σάββατο στο μοντέρνο χώρο σεμιναρίων της Βιβλιοθήκης στο Μέριλαντ. Η πιο μεγάλη είναι 62 χρονών και η νεώτερη 23. Μερικές σπουδάζουν, άλλες εργάζονται, αλλες είναι μόνο μητέρες. Μπροστά τους βρίσκεται η Κρίσταλ Νάιτ. Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να συνδέει κάτι αυτές τις γυναίκες, αλλά αυτό δεν ισχύει. Όλες θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική και εδώ μαθαίνουν τον τρόπο. Η σημερινή συνεδρίαση είναι μια από τις 9 συνολικά, για να προετοιμαστούν για καριέρα πολιτικού. Οι 7 από αυτές κάνουν ήδη προεκλογική καμπάνια για τις εκλογές για το Κογκρέσο τον προσεχή Νοέμβριο.

Συνωστισμός γυναικών για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Στο πρόγραμμα ωρών διδασκαλίας συμπεριλαμβάνονται μαθήματα ομιλίας, η σωστή επικοινωνία με τον Τύπο και η καλύτερη παρουσίαση μηνυμάτων και προσώπων. Διοργανωτής η «Emerge America». Η οργάνωση οδηγεί τις γυναίκες στην πολιτική και τους δίνει τα εφόδια για έναν επιτυχημένο προεκλογικό αγώνα. Τέτοιες οργανώσεις υπάρχουν εδώ και καιρό στις ΗΠΑ. Αλλά από τα τέλη του 2016 κατακλύζονται από υποψήφιες. Ένας από τους λόγους είναι οι ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο, στις 6 Νοεμβρίου. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν κατέβαιναν τόσες πολλές γυναίκες. Πολλές από αυτές από αγανάκτηση για τον πρόεδρο Τραμπ. Μέσα Μαρτίου κατέθεσαν υποψηφιότητα 421 γυναίκες για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αριθμός ρεκόρ μέχρι τώρα.

Στην τρέχουσα περίοδο ο αριθμός των γυναικών ανάμεσα σε 435 βουλευτές είναι μόνο 83. «Δεν διαθέτουμε τον οριστικό αριθμό, αλλά είμαστε σχεδόν βέβαιες ότι οι υποψήφιες γυναίκες για τις εκλογές του Νοεμβρίου θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ», λέει η Κέλι Ντίτμαρ, καθηγήτρια στο Κέντρο Αμερικανίδων Γυναικών και Πολιτικής, στο Πανεπιστήμιο Ρίτγκερς στην πολιτεία New Jersey. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στο Δημοκρατικό Κόμμα». Από αυτό το κόμμα προέρχονται 332 γυναίκες πολιτικοί. Η Emerge America και οι άλλες οργανώσεις προετοιμάζουν γυναίκες για την πολιτική αποκλειστικά από το Δημοκρατικό κόμμα. Αλλά τι είναι αυτό που τραβά τις γυναίκες;

«Κανονικότητα» οι γυναίκες υποψήφιες;

Αν πιστέψει κανείς την Ντιάνε Φινκ, 58 ετών, ο λόγος δεν αφορά μόνο τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Φινκ είναι από το 2012 επικεφαλής της Emerge. Στην αρχή, λέει, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη δουλειά της, αλλά μετά τις εκλογές του 2016 οι υποψηφιότητες γυναικών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. «Το βράδυ των εκλογών πήγα νωρίς για ύπνο, αλλά όταν στις 4 τα χαράματα επιβεβαιώθηκε ότι είχε νικήσει ο Τραμπ, ξύπνησα ξαφνικά από τις ακατάπαυστες δονήσεις του κινητού μου» θυμάται. «Ήταν γυναίκες που έγραφαν ότι θέλουν να αντιδράσουν και να κατέβουν υποψήφιες». Με την απαξιωτική για τις γυναίκες ρητορική του ο Τραμπ προκάλεσε ένα ολόκληρο κίνημα ανάμεσα στις γυναίκες. Την ημέρα μετά την ορκωμοσία του δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν σε πορεία γυναικών. Το κίνημα #metoo συνέχισε, καταγγέλλοντας τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών. Πολλές δεν ήθελαν μόνο να διαδηλώνουν, αλλά να πάρουν το τιμόνι στο χέρι. Ήθελαν να φτάσουν εκεί όπου λαμβάνονται αποφάσεις.

Η Νάντια Χασίμι ξέρει πολύ καλά αυτό το συναίσθημα. Μητέρα 4 παιδιών, παιδίατρος και επιτυχημένη συγγραφέας έχει βάλει υποψηφιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το Μέριλαντ και συμμετείχε σε διαδηλώσεις. «Σέφτηκα ότι σαν γυναίκες θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα και μου δόθηκε η ευκαιρία όταν άδειασε η θέση βουλευτή στην περιφέρειά μου. Και έτσι αποφάσισα να κατέβω». Η Χασίμι είναι κόρη Αφγανού μετανάστη. «Μέχρι τώρα η γυναικεία υποψηφιότητα ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον θα αποτελεί κανονικότητα να ανταγωνίζονται για μια θέση περισσότερες υποψήφιες».

Μαρίνα Γούντι / dpa / Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ